Schrijvende Guantanamo-gevangene is vrij

buitenland
0
18 okt '16
De Verenigde Staten hebben de 45-jarige Mohamedou Ould Slahi uit het mensonterende gevangeniscomplex Guantanamo op Cuba vrijgelaten.

De Mauretaniër is teruggebracht naar zijn vaderland. Slahi werd bekend door het dagboek dat hij bijhield in de gevangenis voor zogenaamde terroristen. Slahi zat meer dan tien jaar in Guantanamo vast. Hij studeerde vroeger elektrotechniek in Duisburg, in Duitsland. Hij raakte na de aanslag van 11 september 2001 in Amerikaanse gevangenschap. De VS verdachten hem onder meer van lidmaatschap van al-Qaeda, maar hiervoor is hij nooit aangeklaagd en zijn de beweringen nooit bewezen.

Censuur
Tijdens zijn detentie schreef hij in zijn dagboek onder meer over de folteringen in Guantanamo. Het verscheen in 2015 onder de titel Guantánamo Diary in gecensureerde vorm omdat de VS sommige passages verwijderden. Zijn advocaat moest jaren aan de kar trekken om het boek te kunnen publiceren.

Het boek werd een bestseller. De Amerikanen houden nu nog zestig mannen vast in Guantanamo, aldus het ministerie van Defensie in Washington maandag.

© ANP 2016
vs
mohamedou ould slahi
guantanamo bay
cuba
mensenrechten
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi