Hoofd BCIJ verklaard succes van Marokko in de strijd tegen Daesh

buitenland
0
26 okt '16
Abdelhak El Khiyama, hoofd van het Central Bureau of Judicial Investigations, gaf recentelijk een interview waarin hij het succes van Marokko in de strijd tegen Daesh verklaard.

In het interview voert El Khiyama Marokko's veiligheidsdiensten aan als de reden voor Marokko's succesvolle track record in het verijdelen van Daesh aanslagen.

El Khiyame legde uit dat Daesh is begonnen zich te richten op slapende cellen in Marokko die proberen te voorkomen dat ze in de gaten worden gehouden door de politie. Volgens El Khiyame worden al deze plannen gedwarsboomd als een direct gevolg van de Marokkaanse geïntegreerde aanpak, een combinatie van veiligheid en sociale en economische aspecten.

In een poging om de Marokkaanse autoriteiten te misleiden, heeft Daesh terroristen geworven uit verschillende nationaliteiten. Dit was het geval met de Tsjadische Abu El Batul die een Daesh branch wilde vestigen in Marokko met de hulp van enkele Algerijnen, verteld El Khiyame. Marokko heeft echter bewezen ongevoelig te zijn voor dergelijke pogingen.

In een andere poging om de strategieën in Marokko te variëren, heeft Daesh ook minderjarige meisjes geworven om terroristische aanslagen te plegen. Verscheidene cellen door heel Marokko zijn ontdekt en ontmanteld. Dit was onder andere op locaties zoals Kenitra, Sidi Sliman, Sale, Tanger, Oulad Teima en Zagora, meldt Moroccoworldnews.

Onlangs werd in Sidi Taibi, een stad in de buurt van Kenitra, een vrouwelijke cel met tien minderjarige leden opgebroken. Volgens El Khiyame, toonde de meisjes geen tekenen van angst om te worden aangehouden als gevolg van "extreem hersenspoelen."


© Redactie 2016
marokko
bcij
daesh aanslagen
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?