Marokkaanse studenten vinden ecologische klei koelkast uit

marokko
10
26 okt '16
De jonge Marokkaanse uitvinder Rawya Lamar en twee van haar collega ingenieursstudenten hebben een klei koelkast uitgevonden die voedsel en medicijnen conserveert zonder electriciteit

Deze 100% ecologisch koelkast kan een temperatuur van 6 graden Celsius in droge gebieden en 12 graden Celsius in vochtige gebieden behouden. Om het goed te laten werken moet de koelkast in een luchtige omgeving worden gehouden, uit de buurt van andere objecten en ver van de muur of de grond (de koelkast wordt gehouden op een ander voetstuk gemaakt van klei).

Volgens H24 Info kreeg Lamhar, een senior student in milieutechniek, het idee voor de uitvinding na een bezoek aan een afgelegen dorp in de Marokkaanse regio Khenifra.

Daar leerde ze dat mensen die lijden aan diabetes nergens hun insuline koel konden bewaren. Ze merkte ook op dat mensen in andere bergdorpen moeite hadden met het goed houden van hun groenten door een gebrek aan elektriciteit. Dit was de noodzaak waar een idee voor een dergelijk product vandaan kwam.

Lamhar en haar twee klasgenoten besloten om de onderneming Go Energyless op te zetten, welke is gericht op het promoten van hun belangrijkste uitvinding, de klei koelkast. Ze zijn er sindsdien in geslaagd om een productie-studio in de buurt van Marrakech op te zetten, waar ze de klei koelkasten produceren. De klei koelkasten kosten 220 dirham en 500 dirham, rekening houdend met hun doelgroep.

Voor mensen die in afgelegen Marokkaanse dorpen wonen zonder veel toegang tot elektriciteit, is deze uitvinding een belangrijke stap, meldt Moroccoworldnews.

Volgens de Marokkaanse krant L'Economiste heeft de Marokkaanse startup zelfs orders uit Europa, de Verenigde Staten en Singapore ontvangen.


© Redactie 2016
marokko
marrakech
uitvinding
klei koelkast
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?