Marokko kan 100 procent groene energie gebruik hebben in 2050

marokko
1
26 okt '16
Marokko zou kunnen draaien op 100 project groene stroom tegen het jaar 2050, volgens nieuw onderzoek van de Stanford University.

De in Californië gevestigde universiteit bestudeerde de energie-vooruitzichten van 139 landen om een haalbaar en hypothetisch groene energie scenario voor elk land te ontwikkelen. 

Een optimaal energie-portfolio voor Marokko zou bestaan uit 65,6 procent zonne-energie, 29,7 procent offshore en onshore windenergie, 2,5 procent waterkracht en 2,1 procent extra mariene energie, laat de analyse van Stanford University zien.

Voor groene energie gaan zou elk jaar 88.806 permanente full-time banen toe voegen aan de beroepsbevolking en 3.53 miljard US dollars toevoegen aan de Marokkaanse economie. Opgeven van fossiele brandstoffen zou de Marokkaanse burgers meer dan 420 miljard Marokkaanse Dirham besparen in de kosten voor gezondheidszorg in verband met vervuiling.

Onderzoeker Mark Jacobson, die een computermodel voor klimaatverandering gerelateerd aan luchtverontreiniging ontwikkelde, was het speerpunt van de studie.

Het rapport komt uit op het moment dat Marokko zich voorbereidt op de Verenigde Naties klimaattop COP22 in het toeristische centrum van Marrakech, welke volgende maand zal plaats vinden. Het scenario van het onderzoek sluit nauw aan bij het plan van Marokko om onafhankelijk van fossiele brandstoffen te worden in de komende decennia.

Marokko herbergt momenteel 's werelds grootste zonne-complex, Noor 1, in Ouarzazate, waar het 580 MW elektriciteit genereert. De Nationale Energie Strategie vraagt om de ontwikkeling van 2.000 MW aan duurzame energie in het jaar 2020 door het installeren van nieuwe zonne-installaties in Beni Mathar, Foum El Oued, Boujdour en Tah Sebkhat.

Het aandeel windenergie zal 14 procent toenemen tot het jaar 2020, als de uitvoering van de strategie verloopt zoals gepland. In 2030 is de regering van plan om 52 procent van de energie afkomstig te laten zijn uit hernieuwbare bronnen


© MAROKKO.NL 2016
marokko
marrakech
groene energie
stanford
cop22
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?