Directeur telecomtoezichthouder Marokko ontslagen

marokko
1
26 okt '16
De mysterieuze opheffing van het VoIP verbod in Marokko heeft haar tol geëist.

Menig Marokkaan keek raar op toen maandag het VoIP verbod, wat sinds januari van kracht is, zonder enige berichtgeving werd opgeheven.

Sinds januari dit jaar blokkeerde de telecom toezichthouder van Marokko, ARNT, alle in- en uitgaande telefoongesprekken die via internetverbindingen worden gemaakt. Zo was het tijdelijk niet mogelijk om met Marokkaanse familie of vrienden via WhatsApp telefoongesprekken te voeren.

Al kort na deze blokkade bleek dat via verschillende wegen (apps en VPN) het toch mogelijk was om deze blokkade te omzeilen. Desondanks hield de ARNT voet bij stuk en liet het verbod overeind.

Maar na een uitgekomen rapport van een Amerikaans bureau wat telecom monitort in verschillende landen, trok de ARNT haar conclusies. Het bleek dat Marokko maar liefst 320 miljoen dollar aan inkomsten was misgelopen door deze maatregel.

Na de opheffing van maandag stroomde het in Marokko vol met reacties. De overtuiging heerste dat de ARNT de opheffing alleen had doorgezet vanwege de naderende COP22 milieuconferentie in Marrakech. Uit binnen- en buitenland zullen er dan afgevaardigden komen om de milieuproblematiek in de wereld te bespreken. 

Nu meldt het Marokkaanse medium Medias24 dat de hoofdverantwoordelijke bij de ARNT, directeur Azzeddine Mountassir Billah, definitief uit zijn functie ontheven is. Een officiële bevestiging moet nog volgen. 

© Redactie 2016
marokko
arnt
ontslag
toezichthouder
voip verbod
vpn
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?