8 historisch machtige vrouwen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika

algemeen
2
6 nov '16
In dit artikel een kijkje in enkele van de machtigste Islamitische vrouwen waar de geschiedenis vaak over heen kijkt.

Vanaf de tijd van de Profeet Mohammed’s rijke en invloedrijke vrouw Khadija tot hedendaagse leidende vrouwen in de regio, zoals Qatar’s Sheikha Mozah bint Nasser en de Verenigde Arabische Emiraten 'Minister van Staat voor Tolerantie Sheikha Lubna Al Qasimi, hebben vrouwen de teugels van de macht in hun handen gehad. Hier een kijkje in enkele van de machtigste Islamitische vrouwen waar de geschiedenis vaak over heen kijkt.
1.       Sitt al-Mulk in het hedendaagse Egypte Sitt al-Mulk hielp de moord op haar broer , Al-Hakim, te smeden. Al-Hakim regeerde als zesde Fatimiden kalief en 16th Ismaili imam in Egypte. Zij nam de teugels van de macht als het regent voor Al-Hakim's zoon Ali az-Zahir. Zij bleef invloed uitoefenen over haar neef zelfs nadat hij meerderjarig werd.
2.    Asma Bint Shibab in het hedendaagse Jemen Asma Bint Shibab regeerde Jemen samen met haar man,  Ali al-Sulayhi, in de 11e eeuw. Asma Bint Shibab werd de gelijke status als een vorst gegeven naast haar man. Ze werd aangeduid als "de edele dame die vrij en onafhankelijk is, de vrouwelijke vorst die buigt voor geen hoogste gezag." Na de dood van haar man, bleef zij samen met haar zoon en zijn vrouw regeren.
3.       Zaineb al-Nafzawiyya van het Berber imperium (op de afbeelding bij dit artikel) Zainab al-Nafzawiyya  regeerde een enorm imperium verspreid over Noord-Afrika en Spanje samen met haar man Yusuf ibn Tashfin. Hoewel zij dit dus samen met haar man deed wordt Zainab al-Nafzawiyya door historici aangehaald als degene die daadwerkelijk de teugels in handen had. Vroegere verwijzingen zeggen; "In haar tijd was er niemand mooier of intelligenter of geestiger". 
4.       Turkan Khatun van het Seljuk imperium (Turks-Perzisch) Turkan Khatun regeerde samen met haar machtige echtgenoot, Malikshah, de Seljuk (een middeleeuwse Turks-Perzische rijk) sultan van 1072 tot 1092. Zij hield de dood van haar man geheim terwijl zij een plan smeedde om haar vier jaar oude zoon op de troon te installeren. Op deze manier bleef zij regeren. Haar plan werkte, maar ze werd gedwongen toe te geven aan de invloed van een hoge ambtenaar om haar macht te behouden, dit was te wijten aan het bevel van de Abbasiden kalief van de periode, al-Muqtad.
5.       Fatima Al Zamil of Ha’il in het hedendaagse Saudi Arabië        Prinses Fatima Al Zamil heerste over de Saudische provincie Hail van 1911 tot 1914. Geselecteerd door de oudsten van de twee machtigste stammen van het centrale Arabische schiereiland, bestuurde zij vanuit het inmiddels vernietigende 300.000 vierkante meter Barzan Palace.   
6.       Sayyida al-Hurra, de vrouwelijke gouverneur van Tetouan in Marokko In de 16e eeuw had Sayyida al-Hurra voor bijna dertig jaar de macht als gouverneur van Tetouan. Heel toepasselijk, haar naam betekent letterlijk “The Free Woman” ( de “Vrije vrouw”). Zij trouwde met de koning van Marokko na de dood van haar man, maar dit betekende niet dat zij haar politieke rol af stond. Sterker nog, zij dwong de koning om Fes te verlaten en naar Tetouan te komen  voor de huwelijks ceremonie, de eerste en enige keer dat dit gebeurde in de geschiedenis. Zij was ook de onbetwiste leider van de piraten in de westelijke Middellandse Zee.
7.       Shajarat al-Durr in het hedendaagse Egypte Na de dood van haar man in 1250, nam Shajarat al-Durr de troon van Egypte en won een grote overwinning tegen de kruisvaarders. Maar ondanks haar militaire overwinning en haar voor de handliggende vaardigheid in het leiderschap, weigerde de Abbasiden kalief in Bagdad, al-Musta'sim, om haar te steunen vanwege haar vrouwelijkheid. Zij negeerde de weigering en hield vast aan de macht, zonder steun van de kalief. Uiteindelijk nam haar populariteit, die ooit immens groot was, af en werd zij afgezet.
8.       Arwa al-Sulayhi in het hedendaagse JemenDe voetstappen van haar schoonmoeder volgend, regeerde Arwa al-Sulayhi in Jemen als een gelijke naast twee opeenvolgende echtgenoten. Vanaf de dood van haar tweede echtgenoot in 1101 tot 1138, heerste zij alleen. Naast een succesvol heerser, werd zij gezien als een machtige religieuze leider en gaf men haar de titel "Hujjat", volgens de Isma'ili tak van het sjiisme.

Zou jij nog meer willen weten over de vergeten historisch machtigste Islamitische vrouwen, neem dan eens een kijkje hier:  “The Forgotten Queens of Islam” by Fatima Mernissi

Bron: Stepfeed

© Redactie 2016
midden oosten
noord afrika
machtige
islamitische
vrouwen
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?