Marokkaans belastingstelsel functioneert naar behoren

marokko
3
9 nov '16
Het Marokkaanse belastingstelsel verhoudt zich naar internationale maatstaven stabiel.

Onlangs gaf de Marokkaanse belastingdienst (DGI) via de officiële kanalen openheid van zaken over de status van het Marokkaanse belastingstelsel. Conform internationale maatstaven kan geconcludeerd worden dat het stelsel een voldoende scoort, dit neemt echter niet weg dat er nog zaken voor verbetering vatbaar zijn.

In een uitgebreid internationaal rapport van het OCDE, een instantie die de fiscus wereldwijd monitort, wordt dit geconcludeerd. Echter zijn er nog een aantal punten waar Marokko beter op kan gaan scoren. Het OCDE doelt hier met name op de bureaucratie die met het stelsel gepaard gaat, deze is nog altijd veel te traag. Daarnaast zal men moeten gaan plussen op het eerder en preciezer traceren van zaken die bedoeld of onbedoeld niet belast worden.

Een concreet voorbeeld van slecht beleid is de verplichting om bedrijfsdocumenten (jaarverslagen et cetera.) te bewaren. De termijn hiervoor bedraagt maximaal 10 jaar, echter wordt hier niet op gehandhaafd, een wettelijke straf voor het niet naleven ervan bestaat niet.

© Redactie 2016
marokko
belastingdienst
onderzoek
rapport
belastingstelsel
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi