Pover Marokko laat kans op koppositie liggen tegen Ivoorkust (video)

marokko
0
13 nov '16
Net als iedere kwalificatiereeks van Marokko zal het ook nu weer rekenen geblazen worden.

Geheel tegen de verwachting in trad het Marokkaanse elftal niet een soortgelijke sfeer aan als vijf jaar geleden tegen Algerije (red. 4-0 winst). Waar eerder aangekondigd werd dat het Grand Stade de Marrakech volledig uitverkocht was, wat best waar kan zijn, kon men genoeg blauwe plekken in het stadion opmerken. Het geheel paste eigenlijk wel een beetje bij de rest van de avond, een wedstrijd waar weinig initiatief uit voortkwam en waar men uit kon opmaken dat er nog een lange weg te gaan is voor Marokko. 

Met flink wat blessureleed, zowel verdedigend als aanvallend, moest bondscoach Hervé Renard roeien met de riemen die hij had tegen het elftal wat hij nog geen twee jaar geleden kampioen maakte van Afrika. Desalniettemin was het blessureleed niet eenzijdig, ook Ivoorkust moest het stellen zonder een aantal sleutelspelers. Net zoals iedere nieuwe trainer bij het Marokkaanse elftal is zijn debuut glansrijker dan de rest van zijn dienstverband.

Renard begon zijn bondscoachschap bij Marokko met twee simpele zeges tegen een op papier serieuze tegenstander, Kaapverdië. Qua selectiebeleid verschilde hij niet erg van zijn voorganger, behalve dan dat hij zo nu en dan een speler tussen bank en basis laat pendelen. Hoe dan ook, wat het Marokkaanse elftal gisteravond aan opbouw, combinaties, kanscreatie en dominantie liet zien was ver beneden peil. 

Gedurende de ontmoeting, waarbij het in de beginfase voor beide ploegen nog een beetje aftasten was, kon men geen systeem of spelmethode terug zien. De pogingen tot doelpunten die er waren kon je op een hand tellen, de meest uitgesproken kansen waren voor Málaga CF-spits Youssef En-Nesyri en Ousamma Tannane verder kan je alleen Sofiane Boufal een voldoende geven voor zijn initiatief, acties en het voorgeven van ballen.

Marokko heeft het geluk nog dat Gabon niet verder is gekomen dan een doelpuntloos gelijkspel tegen Mali. Als gedeelde tweede in de groep, met nog vier wedstrijden te gaan, zijn de kansen nog niet vergooid. Het zal echter wel, mits Marokko behouden blijft van blessures, een hels karwei worden om dit ongestructureerde geheel tot WK-ganger te maken. Ook de bondscoach zelf gaf dit aan in de persconferentie na afloop van het gelijke spel.

De Frans man gaf toe dat het gemis van El Ahmadi op het middenveld duidelijk zichtbaar was. 'Buiten het feit dat dit resultaat niet gunstig was, moeten we ook beseffen dat we in een lastige groep zitten. De ploeg mist snelheid en doelpuntenvermogen, daar hebben ik en de ploeg tijd voor nodig. De kansen zijn zeker nog niet verkeken, we zullen er alles aan doen om Ivoorkust voorbij te streven.'

Voor degenen die de wedstrijd niet hebben gezien, de samenvatting is een mooie illustratie van de hele wedstrijdverloop.

© Redactie 2016
marokko
atlasleeuwen
marokkaans voetbalelftal
herve renard
ivoorkust
wk 2018
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?