Wereldgezondheidsorganisatie blij: 'Marokko heeft trachoom uitgeroeid'

marokko
16
18 nov '16
Trachoom, de belangrijkste oorzaak van blindheid in de wereld, is zo goed als volledig uitgeroeid in Marokko.

Dat laat de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) weten in een verklaring afgelopen dinsdag. Marokko is slechts het tweede land in de wereld dat trachoom heeft geëlimineerd. Marokko strijdt al sinds 1997 tegen de bacteriële ooginfectie die duizenden inwoners van Zagora en Ouarzazate opliepen. Zij ontvingen antibiotische behandelingen en moesten operaties ondergaan. 

De ziekte kwam vooral voor in arme gebieden in het zuiden van Marokko waar geen stromend water is. De prevalentie van de ziekte is nu gedaald tot 0,2% terwijl dat tussen de 30 en 70% lag. 'Dit is een belangrijke prestatie voor de volksgezondheid in Marokko', zei Margaret Chan, directeur van WHO. 'Het toont aan dat er een sterke politieke wil is voor onderwijs, promotie en monitoring van de ziekte. Het meest bijzonder is de mobilisatie van de gemeenschap om deze slopende ziekte te overwinnen.'

Marokko werd geholpen door het programma WHO SAFE. Het biedt een volledige reeks van ingrepen tegen trachoom en antibiotica voor de behandeling van de infectie. De ziekte wordt vooral overgedragen door contact met het oog of de loopneus van geïnfecteerde mensen. Vooral jonge kinderen in 42 landen lopen de ziekte op.

© Redactie 2016
marokko
trachoom
blindheid
ziekte
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi