CAF-president Hayatou bezoekt Marokko om bekoelde relatie te herstellen

marokko
2
21 nov '16
De CAF kiest eieren voor haar geld en wil de relatie met Marokko herstellen.

In januari zal het precies twee jaar geleden zijn dat de Afrika Cup die aanvankelijk in Marokko gehouden zou worden, in Equatoriaal Guinée gespeeld werd. Voor deze locatiewisseling ging er een hele soap aan vooraf. Uit angst voor een uitbraak van het dodelijke ebola-virus, destijds nog beschouwd als een grote bedreiging, gaf Marokko aan het toernooi uit te willen stellen tot nader orde. Afrikaanse voetbalbond CAF gaf nul op het rekest en strafte Marokko op de ergste manier af.

Het Noord-Afrikaanse land werd geschorst voor de komende twee Afrika Cups, van 2017 en 2019, en mocht vanzelfsprekend ook niet deelnemen aan het toernooi van die jaargang in Equatoriaal Guinée. De Marokkaanse voetbalbond FRMF ging natuurlijk niet akkoord met deze buitensporige sancties en zocht het hoger op bij het Hof voor Arbitrage en Sport TAS, te Zwitserland. Deze stelde Marokko in het gelijk, de sportieve sancties werden ontkracht en de financiële sancties bleven overeind. 

Sindsdien bestaat er tussen de CAF en Marokko een bekoelde relatie. Beide instanties zijn na het incident niet meer tot elkaar gekomen om toekomstige samenwerking te bespreken. Nu lijkt er uit initiatief van de CAF een hand te zijn uitgestoken. De president, de Kameroener Issa Hayatou, reist vandaag af naar het land om in gesprek te gaan met de FRMF. Deze gesprekken zullen gaan over de toekomst van voetbal in Afrika en hoe Marokko hieraan kan bijdragen. 

© Redactie 2016
marokko
issa hayatou
caf
fouzi lekjaa
frmf
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?