Wat als Benkirane geen regering kan vormen?

marokko
10
22 nov '16
Premier Abdelilah Benkirane mag aan zijn tweede termijn begin en moet een coalitie zien te vormen. Wat nou als hem dat niet lukt?

TelQuel presenteert vier scenario's die in werking kunnen treden als de premier de tussenkomst van de koning vraagt. 

Aansporen tot compromissen
Als Benkirane naar koning Mohammed VI gaat en aankondigt dat hij er niet in slaagt om een meerderheid te vormen kan de koning hem altijd aansporen om een tweede ronde in te lassen. Een dergelijk scenario vond plaats toen Hassan II nog de koning was. De Kutla en de Wifak partijen waren toen de hoofdrolspelers. Mohammed VI zou de partijen ook kunnen aansporen om in het nationaal belang te denken en tot compromissen te komen.

Dat zegt politiek analist Omar Cherkaoui. Men moet niet vergeten dat de koning verantwoordelijk is voor de continuïteit van de overheidsinstellingen. 

Wisseling van de wacht
Als Benkirane er niet in slaagt kan de koning voorstellen om iemand anders binnen de PJD-partij voor te dragen als leider. Dit moet iemand zijn die beter in staat is om een coalitie te vormen. 

Regeringsleider van de WFP?
'Waarom niet', stelt Nadia Bernoussi, politiek specialist. Als alles geblokkeerd staat en het maar niet wil boteren kan besloten worden om iemand van de tweede grootste partij voor te dragen om de regering te vormen en te leiden. Omar Cherkaoui stelt echter dat het onwaarschijnlijk is dat de koning iemand van de oppositie benoemt tot hoofd van de regering. Dat is alleen al te zien aan de steun die Mohammed VI aan Benkirane verleende.

Vervoegde verkiezingen
Als ultiem redmiddel kan Mohammed VI beslissen om vervroegde verkiezingen aan te kondigen. Hoewel deze extreme oplossing ongeveer 600 miljoen dirham gaat kosten is het niet uitgesloten als er maar geen meerderheid gevormd kan worden. Bernoussi is voorstander: 'De meest radicale en meest geschikte oplossing is het parlement te ontbinden en de verkiezingen te vervoegen.'

Daarmee geeft ze ook direct haar politieke voorkeur aan.

© Redactie 2016
marokko
abdelilah benkirane
regering
parlementsverkiezingen
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi