Wilders: spreek mij vrij, spreek ons vrij

algemeen
52
23 nov '16
In een 25 minuten durend laatste woord heeft PVV-leider Geert Wilders woensdagmiddag zijn onschuld bepleit voor groepsbelediging en het aanzetten tot haat en discriminatie.

Hij zei in een soms emotioneel betoog voor de Haagse rechtbank te vechten "voor het laatste stukje vrijheid dat ik nog heb: de vrijheid van meningsuiting".Hij riep de rechtbank op hem vrij te spreken, ook al sloot hij niet uit dat de rechters hun "veroordelende vonnis al lang klaar hebben". Volgens Wilders "stinkt dit proces van alle kanten" en betitelde hij zijn vervolging als een charade en een aanfluiting van de rechtstaat "die in Turkije of Iran niet zou misstaan". Tevens richtte hij zich tot rechter Elianne van Rens, die hij eerder vergeefs liet wraken en die zich volgens Wilders "negatief over mij heeft uitgelaten".

Wilders zei tegen de rechters miljoenen - "een op de 5" - kiezers en geestverwanten te vertegenwoordigen. "Ik vraag u: spreek mij vrij, spreek ons vrij."

'Mega-Marokkanenprobleem'

Wilders kondigde hoe dan ook door te gaan met het benoemen van het 'mega-Marokkanenprobleem'. "Mensen die me willen stoppen, zullen me eerst moeten vermoorden", stelde de politicus hij op de laatste procesdag in het Justitieel Complex Schiphol. Hij schetste in zijn laatste woord dat hij omwille van de vrijheid van meningsuiting en zijn veiligheid van kazerne naar safehouse of gevangenis wordt vervoerd. Hij zei de rechters zoiets niet te gunnen. "Maar ik mag niet zwijgen. Niet voor mezelf, maar voor Nederland."

Hij vindt dat de rechtbank niet alleen over hem en zijn 'minder-Marokkanen'-uitspraken moet oordelen, "maar ook over miljoenen mensen die hun eigen land terug willen".

© ANP 2016
pvv
marokkanen-uitspraak
politicus
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi