Merendeel Marokkaanse jongeren somber gestemd over werkgelegenheid

marokko
12
27 nov '16
Uit een recent onderzoek is gebleken dat Marokkaanse jongeren geen hoge verwachtingen hebben in de baanmarkt.

Ondanks de ontwikkelingen die de laatste jaren gaande zijn in Marokko, verschillende bouwprojecten en investeringen door de overheid, blijven de jongeren de situatie somber in zien. Resultaten uit een recent afgenomen onderzoek laten zien dat maar liefst 90% van de ondervraagden, die representatief staan voor de Marokkaanse jongeren, van mening is dat er ingrijpende maatregelen moeten komen wil men jongeren aan de bak helpen.

Het onderzoek wat binnenkort zal worden gepresenteerd in Rabat, afgenomen door Azzedine Kesbi en Salwa Zerhouni, kent verschillende soorten deelnemers. De resultaten zijn bepaald op basis van afnames bij nog studerende jongeren, jongeren die hun studie reeds hebben afgerond en werkzoekend zijn, werkende jongeren en tenslotte de jongeren die al geruime tijd zonder werk verkeren.

Het Marokkaanse medium Akhbar Al Youm wat een tipje van de sluier van dit onderzoek oplichtte laat zien dat een groot deel van de jongerenpopulatie de schoolbanken al vroeg verlaat. Het zou gaan om zo'n 26% die dit doet, puur vanwege financiële tekortkomingen. Daartegenover staat 61% die met de huidige opleiding niet al te optimistisch is gestemd in het vinden van passend en uitdagend werk. De andere bevraagde groep, de werklozen, daar komt naar voren dat ze maar al te graag weer in de schoolbanken willen zetten om zo hun baanpotentieel te verhogen.

Met de werkenden gaat het qua verdiensten ook heel erg moeizaam. Van hen verdient 56% maandelijks een salaris wat minder dan 3.000 dirham bedraagt (om en nabij de 300 euro). Nog dramatischer is het gesteld met 4% van de ondervraagde werkenden, deze geven aan minder dan 1.000 dirham per maand bij elkaar te verdienen. 

© Redactie 2016
marokko
werkgelegenheid
jongeren
onderzoek
baankans
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?