Marokko kijkt met interesse naar nieuwe niet-permanente VN-leden

marokko
0
29 nov '16
In januari 2017 worden vijf nieuwe niet-permanente leden voor de VN-Veiligheidsraad gekozen en dat is interessant voor Marokko.

Momenteel heeft Marokko veel nadeel bij twee landen die bij de huidige vijf horen: Angola en Venezuela zijn voorstanders van de Polisario en die dienen hun plek binnenkort dus af te geven. Voor Marokko ontstaan er daarom nieuwe kansen om de nationale zaak te verdedigen bij de Veiligheidsraad. Ook VN-chef Ban Ki-moon, met wie Marokko slechte banden heeft, is zijn vertrek aan het voorbereiden. 

Nieuwe landen zijn onder andere Zweden, Bolivia en Ethiopië. Het drietal zou bereid zijn om de separatistische beweging Polisario te verdedigen, aldus Akhbar Al Yaoum. Mohamed Haddad, lid van de Polisario en verantwoordelijk voor contact met MINURSO, vloog vorige week naar de Zweedse hoofdstad voor een ontmoeting met enkele ambtenaren van het ministerie van Buitenlandse Zaken. 

Ook ontmoette hij partijleiders die voor de Polisario zijn. Ethiopië is daarnaast een interessant land. Dat land is in principe pro-Polisario maar koning Mohammed VI bezocht de Ethiopische premier onlangs nog en daar zou best wat beweging in zijn gekomen. De nieuwe VN-chef is overigens de oud-premier van Portugal, Antonio Guterres.

© Redactie 2016
marokko
vn
veiligheidsraad
polisario
sahara
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?