Saudische prins: tijd dat vrouwen gaan rijden

buitenland
17
30 nov '16
"Het is hoog tijd dat Saudische vrouwen beginnen met autorijden en het is hoog tijd dat we het boek sluiten over deze kwestie."

Het zijn niet de eerste woorden van een petitie van een mensenrechtenorganisatie, maar van een open brief die de Saudische prins Alwaleed bin-Talal bin-Abdulaziz al-Saud via Twitter heeft verspreid. Wat hem betreft moeten vrouwen in het islamitische koninkrijk snel de vrijheid krijgen om een auto te besturen. Hoewel de wet vrouwen niet expliciet verbiedt om auto te rijden, is het voor hen toch onmogelijk om legaal achter het stuur plaats te nemen. Ze kunnen simpelweg geen rijbewijs krijgen.
Alwaleed noemt dat een inbreuk op hun rechten. Hij wijst erop dat de maatschappij ook op andere punten ingrijpend is veranderd, zonder zijn islamitische tradities los te laten. Zo zijn steeds meer Saudische vrouwen gaan werken, terwijl dat vroeger taboe was.

Volgens statistieken die de prins aanhaalt hebben inmiddels zo'n 1,5 miljoen vrouwen betaald werk. Zij hebben behoefte aan "veilige transportmiddelen om iedere ochtend naar hun werk te gaan."

© ANP 2016
mensenrechtenorganisatie
prins alwaleed bin talal
twitter
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi