Belgische die Marokkaanse kindjes doodde krijgt nul op rekest

marokko
15
30 nov '16
Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens heeft Genevieve Lhermitte voor de tweede maal afgewezen.

Lhermitte werd in 2007 gearresteerd toen zij zelf de politie belde met een schokkende mededeling. Toen de Belgische politie van Nijvel ter plekke was ontdekten zij dat er vijf dode kinderen in huis lagen. De vier meisjes en een jongen waren tussen de 3 en 14 jaar. Hun vader, Bouchaib Moqadem, was ten tijde van de gruwelheden in Marokko. Op 17 juni 2008 kreeg Lhermitte te horen dat ze haar kinderen met voorbedachten rade doodde.

Tijdens het onderzoek stelden drie psychiatrische experts vast dat Lhermitte kampte met ernstige angstaanvallen en depressies. Op 19 december in datzelfde jaar werd ze veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf, alsmede verwijdering van al haar professionele titels, rangen en standen die zij verdiende tijdens haar carrière. De advocaten gingen in hoger beroep en ook bij het Belgisch Hof van Cassatie waren ze niet onder de indruk. 

De advocaten gingen vervolgens naar het Hof van Straatsburg om een beroep te doen op haar rechten voor een eerlijk proces, dat zou ze in België niet hebben gekregen. Deze rechten werden geschonden wegens gebrek aan motivering van het oordeel van de jury en het oordeel van het hof over haar straf, aldus de advocaten. Dit verzoek werd echter op 26 mei 2015 afgewezen. 

Hoewel het Europees HOf voor de Rechten van de Mens (EHRM) een compleet nieuw proces afwees is het wel van mening dat er nieuwe ontwikkelingen zijn in de zaak. Zo komt er een nieuw psychiatrisch onderzoek en krijgt de aanvrager (Lhermitte en haar advocaten) de kans om te informeren over de beweegredenen voor haar straf. 

© Redactie 2016
marokko
marokkanen
genevieve lhermitte
kindermoord
babymoord
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi