Marokkaanse jongeren vroomste in Arabische wereld

marokko
6
1 dec '16
Volgens het meest recente UNDP-rapport zijn jonge Marokkanen de meest vrome van de Arabische wereld.

Marokkaanse jongeren zijn de meest vrome van de Arabische wereld, maar zij verwerpen Daesh en zijn ideeën. Dit is één van de conclusies van het laatste verslag van het UNDP over menselijke ontwikkeling in de Arabische wereld, meldt Akhbar Al Yaoum in zijn editie van vandaag. Volgens het rapport van de UNDP (United Nations Development Program), zegt 96% van de jonge Marokkanen dat religie een belangrijk onderdeel is van hun dagelijks leven.

De index van religieuze betrokkenheid onder jonge Marokkanen is meer dan één punt, terwijl het tussen 0,3 en 0,9 punten ligt onder jongeren uit andere landen van de Arabische wereld. 83% van de ondervraagde Marokkanen staan zeer negatief tegenover Daesh. Daarbij moet wel opgemerkt worden dat 10% van de respondenten deze terroristische organisatie hoog in het vaandel heeft. Ter vergelijking, dit aandeel is 20% in Mauritanië.

Bovendien is 84% van de Marokkaanse jongeren van mening dat de uitdagingen in Marokko vooral van een sociaal-economische aard zijn en betrekking hebben op onzekerheid, werkloosheid en de hoge kosten van levensonderhoud. Slechts 9,6% van de jonge Marokkanen geloven dat de uitroeiing van corruptie een uitdaging vormt voor Marokko. De versterking van de democratie is een uitdaging, volgens het antwoord van 2% van de respondenten, terwijl de stabiliteit en de binnenlandse veiligheid slechts een uitdaging van 0,8% is.

Volgens het rapport leiden jonge Marokkanen ook de zelfexpressie-index met een score van 0,5 punten. Deze index meet het vermogen om zelfstandig beslissingen te nemen, evenals het vermogen tot innovatie en creativiteit. Marokkanen zijn ook degenen die politieke Islam het meeste verdedigen, met een score van meer dan 0,8 punten.

Echter, jonge Marokkanen zijn niet erg tevreden met hun leven. Hun score voor deze index is 0,4 punten, evenals in Egypte en Jemen. Het is echter hoger dan die van Algerijnen, Libiërs en Jordaniërs.

Met betrekking tot de veiligheidssituatie geloven 41% van de Marokkanen dat dit verslechtert, net als de economische situatie waarover 35% van de respondenten zich zorgen maakt.   Opgemerkt moet worden dat, volgens de bevindingen van het rapport, Arabische landen aanzienlijk vooruitgang kunnen boeken in ontwikkeling en stabiliteit als ze voorrang geven aan het welzijn, de productiviteit, zelfbeschikking en burgerschap van jongeren, meldt Lefr360.

© Redactie 2016
marokko
undp
vroom
daesh
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?