IMF: 4,4% groei in Marokko in 2017

buitenland
0
2 dec '16
Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) verwacht dat de groei in Marokko zal versnellen in 2017 tot 4,4%.

De groei van de Marokkaanse economie zal naar verwachting versnellen in 2017 tot 4,4 procent, volgens de schatting van een missie van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in dit land. Hierbij wordt opgeroepen tot de voortzetting van de structurele hervormingen die het koninkrijk reeds onderneemt, meldt Lefr360.

"In het einde 2016 zal de groei van de Marokkaanse economie naar verwachting vertragen tot tussen 1,5 en 2%, dit is te wijten aan slecht graangewas en de relatieve zwakte van de niet-agrarische activiteiten", zegt Nicolas Blancher, hoofd van de adviserende missie van het IMF.

"In 2017 zal de groei versnellen tot ongeveer 4,4% en stabiliseren rond 4,5% op de middellange termijn, op basis van de lopende hervormingen die reeds zijn doorgevoerd", zei hij tijdens een persconferentie op donderdag.

De Marokkaanse economie is sterk afhankelijk van de landbouw, die zeer wordt beïnvloed dit jaar door de ernstige droogte in het land.

Marokko heeft echter "geprofiteerd van aanhoudend macro-economisch beheer en structurele hervormingen", zei Blancher. "Progressie in fiscale controle en de diversificatie van de economie heeft de weerstand versterkt."

"Toch zal er nog veel gedaan moeten worden om een hogere groei te realiseren. Belangrijke structurele hervormingen zijn in volle gang en er is een noodzaak om hun uitvoering te versnellen," zei het hoofd van de IMF-delegatie, eraan herinnerend dat de werkloosheid hoog blijft, vooral onder jongeren .

Prioriteiten zijn onder meer het verbeteren van de kwaliteit van het onderwijs, de werking van de arbeidsmarkt en de participatiegraad van vrouwen, zei hij.

Het onderwijs in het bijzonder is in een zeer zorgwekkende toestand volgens waarnemers, ondanks de aanzienlijke middelen besteed hieraan door de staat, "de resultaten zijn niet gelijk aan de investeringen", en dit roept de vraag op over "de effectiviteit van de overheidsuitgaven".

Het IMF is ook "verheugd over de recente hervorming van de pensioenen in de publieke sector", die sterk door de vakbonden worden betwist, "evenals de verbetering van de overheidsfinanciën in de "Finance Bill 2017".




 

© Redactie 2016
marokko
imf
groei
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?