Rutte: overlastplegers azc's ophoepelen

algemeen
35
2 dec '16
Asielzoekers die zich hier misdragen moeten zo snel mogelijk ophoepelen. Dat heeft premier Mark Rutte vrijdag gezegd.

Rutte werd gevraagd naar de overlast die wordt veroorzaakt door asielzoekers en de noodkreet van medewerkers van asielzoekerscentra daarover. "Verschrikkelijk’’, aldus de premier. Volgens hem moeten medewerkers van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) gewoon veilig hun werk kunnen doen.

Over de veroorzakers van de overlast zei de premier dat het voornamelijk om economische migranten gaat, die in tegenstelling tot bijvoorbeeld Syrische asielzoekers geen kans maken op asiel. "Elementen verpesten het voor de rest. Die horen achter slot en grendel of liever nog, die horen niet hier. Wegwezen. En daar werken we dus hard aan."

Brandbrief

De ondernemingsraad van het COA stuurde enkele weken geleden een brandbrief. Daarin staat dat de medewerkers van azc's zich niet meer veilig voelen door het criminele en asociale gedrag van bepaalde asielzoekers uit voornamelijk Marokko en Algerije. Deze groep zou stelen, drugs gebruiken en drinken.

Rutte zei erg tevreden te zijn met het snelle optreden van staatssecretaris Klaas Dijkhoff dat op de brandbrief volgde. De staatssecretaris liet eerder vrijdag weten dat de relschoppers met voorrang worden aangepakt en dat daarbij ook snelrecht wordt toegepast.

© ANP 2016
rutte
overlast
asielzoekers
ophoepelen
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi