Nieuw megaproject betreffende gaspijpleiding tussen Marokko en Nigeria bevestigd (video)

economie
44
3 dec '16
Het mega-project waarbij er een gaspijpleiding wordt gelegd tussen Nigeria naar Marokko via de West-Afrikaanse kust is gisteren bevestigd door de Nigeriaanse minister van Buitenlandse Zaken.
De gaspijpleiding koppelt Nigeria aan Europa via Marokko en zal tijdens het huidige bezoek van de Koning Mohammed VI aan Nigeria al gelanceerd worden. 

Geruchten rondom dit project circuleerden al enkele dagen, maar het is gisterenmiddag dan ook officieel bevestigd door de Minister van Buitenlandse Zaken van Nigeria, Geoffrey Onyeama. De minister legde uit dat de trans-Afrikaanse pijpleiding de westkust van Afrika zal over steken om Marokko te bereiken, meldt Lefr360. Hij zei ook dat dit project bijzonder strategisch is voor zijn land, welke al enkele jaren probeert om toegang te krijgen tot de Europese gasmarkt.

Er is een video op de Twitteraccount van de Nigeriaanse overheid geplaatst waarin de Minister van Buitenlandse Zaken van Nigeria, Geoffrey Onyeama, uitleg geeft. De video (Engels gesproken) is hier te bekijken:

https://twitter.com/i/web/status/804700892326985728

Een megaproject als dit werd al voor meerdere jaren onderzocht en moest Nigeria, een van de grootste producenten van gas, eigenlijk aan Europa koppelen via Algerije. Deze 4.000 km pijpleiding zou via verschillende landen leiden, maar kon niet tot realisatie worden gebracht door veiligheidsproblemen. Bovendien ondervond men moeilijkheden voor het mobiliseren van donoren voor de nodige financiële middelen. 

Vandaag de dag lijkt het erop dat de Marokkaanse kracht in het feit ligt dat Marokko zich al heeft voorbereid door het verkrijgen van een principeakkoord met de landen die worden doorkruist door de pijpleiding, met name de West-Afrikaanse landen. Ook donoren voor een financiële bijdrage zouden reeds zijn uitgezocht vanuit dit perspectief.marokko
nigeria
gaspijpleiding
europa
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
syrië
migranten
zestig
rs berkane
jaren
veiligheidsraad
genoa cfc
ayoub el kaabi
vrouwen
moord
atlasleeuwen
casablanca
mohammed vi
tanger
wk 2018
hervé renard
marrakech
rabat
spanje
daesh
politie
frmf
agadir
amsterdam