Marokkaanse politie onderzoekt mensenhandel van Filipijnse werksters

marokko
1
3 dec '16
De vereniging 'Solidariteit met Aziatische Immigranten' heeft een klacht ingediend tegen de handel van de van origine Filipijnse dienstbodes in Rabat, Casablanca en Marrakech. Zij werden naar verluidt verkocht voor een bedrag van 30.000 dirhams en afgezonderd en misbruikt.

Een handel in huishoudelijk werkers uit de Filipijnen is onlangs onthuld. De officier van justitie in Rabat heeft zojuist zijn instructies gegeven aan de gerechtelijke politie van Salé om een onderzoek te openen.

Volgens de weekeditie van het dagblad Assabah zijn immigranten van Filipijnse afkomst "verkocht" aan rijke families in Salé voor 30.000 dirham per persoon. Om hen te onderwerpen, zijn deze vrouwen vaak mishandeld en beroofd van hun paspoort, wat uiteraard illegaal is.

De krant legt uit dat slachtoffers door de politie zijn gehoord na het indienen van een klacht, aangemoedigd door de vereniging 'Solidariteit met Aziatische Immigranten' (ISIA). Zij huurden Hakim Tiwaj, een advocaat uit Rabat, in om te pleiten voor deze vrouwen die slachtoffer zijn van gevaarlijke mensenhandelaars die hen meenamen via Libië en hen met dubieuze contracten lokten.

De procureur-generaal beval de gerechtelijke politie in Temara om contact te leggen met de Filipijnen over dit onderwerp. Marrakech en Casablanca zijn, na klachten van ISIA, ook in het zicht van de gerechtelijke autoriteiten.

Uit vooronderzoek is gebleken dat de arbeidsovereenkomsten van deze vrouwen buiten het wettelijk kader en zonder de toestemming van het ministerie van Werkgelegenheid zijn gemaakt. De zaak omvat ook beschuldigingen van ontvoering, mishandeling en verwondingen aan veertien Filipijnse slachtoffers, waarvan er één werd afgezonderd voor een jaar.

© redactie 2016
marokko
rabat
casablanca
marrakech
mensenhandel
filipijnse
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?