Eerste Marokkaans dialect woordenboek (Darija-Darija) binnenkort gelanceerd

marokko
0
3 dec '16
Marokko's 'Darija Promotie Centrum' heeft aangekondigd dat zij het eerste Marokkaans dialect woordenboek (Darija-Darija) in de geschiedenis van Marokko zal lanceren.

Voorgezeten door de Marokkaanse zakenman, Noureddine Ayouch, is het centrum bezig om een persconferentie voor te bereiden voor 6 december in Casablanca, meldt Moroccoworldnews.

In een interview met Media 24, onthulde Ayouch dat "het doel [van het woordenboek] is om belang te hechten aan deze taal [Darija]. We hebben 4 jaar hieraan gewerkt - het bestaat uit 1000 pagina's en zal beschikbaar zijn op het internet". Hij ging verder met te zeggen dat" het woordenboek werd gemaakt door experts en taalkundigen, met inbegrip van Khalil Magharfaoui, Abdelouahed Mabrour en andere hoogleraren in de taalkunde van de Al Akhawayn Universiteit in Ifrane".

Ayouch beloofde ook dat deze eerste editie niet de laatste zal zijn. Er zijn al plannen voor toekomstige edities, die meer en meer materiaal zal omvatten. "Het woordenboek bevat niet alle Marokkaanse woordenlijsten, maar we zijn van plan om het meer te verrijken in de volgende edities".

De makers werden in hun doel geïnspireerd door wat zij voelden als een opvallende afwezigheid van studies naar de moedertaal in het huidige schoolsysteem, wat studenten een belangrijke culturele component om te leren ontneemt. Ayouch merkte op dat "Marokkaanse inheemse talen, zoals Arabisch en Tamazight, zeer essentieel zijn op school."

Hij beweerde ook dat "zelfs de internationale organisaties die geïnteresseerd zijn in het gebied van pedagogie, zoals de UNESCO en de Wereldbank, en prominente taalkundigen, zoals Noam Chomsky, het belang benadrukken van onderwijs voor studenten in hun eigen taal."

© Redactie 2016
marokko
darija
woordenboek
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?