Internationaal rapport waarschuwt voor plundering Marokkaans erfgoed

buitenland
13
7 dec '16
Een internationaal rapport waarschuwt voor de plundering van het archeologisch erfgoed van Marokko, welke wordt verkocht aan smokkelaars die het doorverkopen tegen aanzienlijk hogere prijzen.
Een internationaal rapport over de contrabande handel van archeologische vondsten wijst inderdaad met de vinger naar Marokko, waarvan erfgoed wordt verkocht tegen belachelijke prijzen aan handelaars die het vervolgens doorverkopen tegen exorbitante prijzen, meldt Al Massae gisteren.

De krant merkt op dat het rapport, waarvan zij niet de namen van de auteurs of de uitgever specificeert, benadrukt dat het Koninkrijk het risico loopt al haar archeologische erfgoed kwijt te raken door plundering van smokkelaars en niemand hen een strobreed in de weg legt. 

Al Massae noemt het geval van de vondst van sporen van een meer dan 70 miljoen jaar oude dinosaurus die te koop werden gezet voor iets meer dan 10.000 dirham, terwijl de afnemer deze voor miljoenen dirham weer doorverkoopt.

Deze plundering van het Marokkaanse archeologisch erfgoed wordt nog versterkt door het feit dat de lokale bevolking van bepaalde regio's van het Koninkrijk, zoals Erfoud, voornamelijk leven op de inkomsten uit deze illegale verkoop.

Bovendien stelt Al Massae dat vooral smokkelaars uit Frankrijk, Italië en Japan profiteren van deze handel. Een aantal van hen bezoekt regelmatig de regio's van Tafilelt, Demnate, Ouarzazate, Erfoud, Midelt en Errachidia.
 
Het rapport voegt eraan toe dat dit verkeer wordt aangemoedigd door de passiviteit van bepaalde douaneambtenaren die verantwoordelijk zijn voor de grenscontroles. Een passiviteit die Marokko vandaag de dag maakt tot een van de belangrijkste leveranciers aan de illegale markt van archeologische stukken.
© Redactie 2016
marokko
erfgoed
plundering
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
arrestatie
moskee
syrië
palestina
israël
saoedi-arabie
marokkanen
can2019
duitsland
egypte
atlasleeuwen
frmf
casablanca
tanger
ajax
marrakech
wk 2018
hervé renard
spanje
eredivisie
mohammed vi
politie
rabat
hakim ziyech