Veel ophef in Marokko over mogelijke opheffing gratis onderwijs

marokko
3
8 dec '16
De Hoge Raad voor Onderwijs, Opleiding en Wetenschappelijk Onderzoek liet vorige maand een bom vallen en dat bracht veel te weeg in het land.

De Hoge Raad voor Onderwijs, Opleiding en Wetenschappelijk Onderzoek (CSEFRS) liet vorige maand een bom vallen toen zij suggereerde dat het gratis onderwijs van openbare middelbare scholen en post-secundair onderwijs, met het oog om de budgettaire gaten in de nabije toekomst te vullen, kon komen te vervallen.

Nu er veel verzet komt vanuit de bevolking proberen overheidsinstanties de bezorgdheid van Marokkaanse ouders over de toekomst van het onderwijs voor hun kinderen te temperen. 

Tijdens een interview op 2M zei Omar Azziman, de voorzitter van de CSEFRS, dat zij die op de laagste treden van de sociaal-economische ladder van het Koninkrijk staan zullen worden verplicht om collegegeld te betalen.

"Diversificatie van financieringsbronnen is iets dat noodzakelijk is en nodig om Marokkaanse scholen te rehabiliteren en te upgraden" zei hij, met de nadruk op voortdurende inspanningen om publiek-private partnerschappen op te bouwen om de ontwikkeling van een kwaliteitssysteem voor het nationale onderwijsstelsel te financieren. "Er is geen andere mogelijke keuze."

Beracouk Mohamed, de voorzitter van de Nationale Federatie van Ouders in Fes, vertelde TelQuel dat de leden van het CSEFRS hen heeft verzekerd dat zij al het mogelijke zal doen om de gratis basisopleiding te behouden voor alle inwoners van het Koninkrijk.

Azziman leidde een bijeenkomst in Rabat vorige maand waarbij de Marokkaanse educatieve vakbond en andere non-profitorganisaties hun verzet toonden tegen de invoering van enige vorm van collegegeld voor het openbaar onderwijs.

Nabila Mounib van de Verenigde Socialistische Partij (PSU) merkte vorige week op dat het Marokkaans verzet tegen de regerende PJD's strategische visie voor educatie voor 2015-2030, suggereert dat de islamisten niet zo populair zijn onder de mensen als ze zelf denken dat ze zijn, meldt Moroccoworldnews.

© Redactie 2016
marokko
onderwijs
gratis
opheffen
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi