VS verkoopt 1200 TOW 2A anti-tank raketten aan Marokko

marokko
11
10 dec '16
Op donderdag hebben Amerikaanse autoriteiten meerdere contracten goedgekeurd voor de verkoop van militair materieel (vliegtuigen, helikopters, raketten) met een waarde van meer dan 7 miljard dollar aan vier van hun Arabische bondgenoten.

Het groene licht, aangekondigd door het ministerie van Buitenlandse Zaken, is een meevaller voor de Boeing luchtvaartmaatschappij, maar ook voor andere grote Amerikaanse bedrijven die gespecialiseerd zijn in militair materiaal, meldt Lefr360.

Het grootste contract betreft de verkoop van de 48 CH-47F Chinook helikopters aan Saoedi-Arabië voor 3,51 miljard dollar, met reserve motoren en machinegeweren. Boeing en Honeywell Aerospace zijn de leiders van dit contract. Zo'n 60 mensen, van de publieke en private sector, zullen in Saudi-Arabië werken om de apparatuur te onderhouden.

De Emiraten zullen 3,5 miljard dollar besteden aan 27 AH-64E Apache-gevechtshelikopters, gefabriceerd door Boeing en Lockheed Martin. Qatar bestelde acht C-17 transportvliegtuigen, alsmede onderdelen, voor 781 miljoen dollar.   Daarnaast heeft Washington de verkoop van 1200 TOW 2A anti-tank raketten, vervaardigd door Raytheon, aan Marokko goedgekeurd voor 108 miljoen dollar.

Als het ministerie van Buitenlandse Zaken deze contracten na overleg met het Pentagon en het Congres, gecontroleerd door de Republikeinen, heeft gevalideerd, is er in theorie nog altijd de mogelijkheid om de uitvoering ervan te blokkeren Maar omdat deze vier landen bondgenoten zijn van de Verenigde Staten en grote afnemers van wapens in het verleden, is het onwaarschijnlijk dat deze contracten zullen worden herroepen door parlementariërs. Ondanks kritiek van mensenrechtenorganisaties over de rol van de Arabische coalitie, onder leiding van Saudi Arabië, in de burgeroorlog in Jemen. 

De burgeroorlog in Jemen heeft al meer dan 7000 levens geëist en bijna 37.000 gewonden sinds de tussenkomst van de Arabische coalitie, onder leiding van Saudi Arabië, in maart 2015, kondigde de VN begin november aan.

(Photocredit: Lefr360)

© Redactie 2016
marokko
wapenhandel
us
raketten
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?