Waarom Marokko dé leider is in de strijd tegen klimaatverandering

marokko
1
12 dec '16
Hernieuwbare energie in stijgende lijn in Marokko.

In 2014 opende Marokko het grootste windpark van Afrika, ter waarde van $1,4 miljard in het zuidwesten in de buurt van de stad Tarfaya. Daarna, in het begin van 2016, schakelde men over naar de bouw van 's werelds grootst geconcentreerde zonne-energie centrale, genaamd Noor-1, aan de rand van de Sahara woestijn. Wanneer deze is voltooid in 2018 zal het een miljoen huishoudens van electriciteit voorzien en maakt het van Marokko een zonne-energie supermacht.

En terwijl het land nog steeds sterk afhankelijk is van de invoer van energie (90 procent in 2013 volgens de Wereldbank), is men van plan om 40 procent van zijn energie uit hernieuwbare energiebronnen te genereren in 2020.

Wat kunnen we verder nog verwachten?

Verlagen van de energierekening

Marokko staat op de zevende plaats in de wereldranglijst van de '2016 Climate Change Performance Index' en is het enige niet-Europese land in de top 20. Het is ook één van de slechts vijf landen die een "voldoende" hebben gescoord voor de inspanningen om de opwarming onder de 2°C te houden in de 'Climate Action Tracker' (geen enkel land heeft de rating "rolmodel" bereikt tot nu toe, dus "voldoende" is op dit moment de beste kwaliteit).

"We zijn begonnen met de vraag: Hoe kunnen we onze energiefactuur verlagen?",  vertelde Said Mouline, directeur van het Nationaal Agentschap voor de ontwikkeling van hernieuwbare energie en energie-efficiëntie, aan CNN. "Marokko is een zeer energie-afhankelijk land. In 2009 bedroeg de rekening $10 miljard". Hierdoor besloot men in 2011 om Marokko's grondwet te veranderen om duurzame ontwikkeling te includeren, stopte men het subsidiëren van fossiele brandstoffen om hernieuwbare energiebronnen concurrerender te maken en begon men particuliere investeringen in de schone energiesector te verwelkomen.

Effectiviteit is de sleutel
"Deze overgang heeft twee paden, en hernieuwbare energiebronnen is er slechts één. De andere is de energie-efficiëntie. Beide moeten tegelijkertijd worden ontwikkeld", aldus Mouline.

Een kernactiviteit is het verminderen van afval: de elektriciteit faciliteit van de Staat, ONEE, is een programma gestart om oude gloeilampen in de Marokkaanse huishoudens te vervangen met 10 miljoen compacte fluorescentielampen (CFL), die veel efficiënter zijn. Om de initiële kosten te compenseren - CFL's zijn zes keer duurder - stelt ONEE de gebruikers in staat om in termijnen te betalen middels de maandelijkse electriciteitsrekening, die dan inmiddels is verlaagd door de betere efficiency.

Als onderdeel van de inspanningen voor een groenere toekomst is Marokko ook begonnen met de overgang van 15.000 moskeeën naar duurzame energie, en in juli heeft men de productie, verkoop en het gebruik van plastic zakken verboden, waarvan er drie miljard per jaar gebruikt werden.

Een $3,5 miljard economie boost

Mouline, die ook lid van de stuurgroep van de COP22 is, zegt dat energie-efficiëntie de goedkoopste manier voor landen is om hun doelstellingen te halen volgens de klimaatovereenkomst van Parijs. "De overheid zet een aantal ambitieuze doelstellingen. Tweeënvijftig procent van onze energiecapaciteit moet afkomstig zijn van hernieuwbare energie in 2030, en tegen dezelfde tijd moeten we 20 procent meer energie-efficiëntie in alle sectoren bereiken: vervoer, huisvesting, landbouw". "Dat betekent dat als ons energieverbruik verdubbelt tegen 2030, we eigenlijk 20 procent minder dan dat willen. We willen stoppen met het verspillen van energie", zei hij. En het land zou volledig kunnen draaien op groene energie in 2050, volgens een studie van de Stanford University van de energie stappenplannen van 139 landen. Dit zou ongeveer $3,5 miljard bijdragen aan de economie en voegt meer dan 88.000 vaste banen toe, voorspelt de studie.

Een voorbeeld voor Afrika
Op een evenement gehouden op COP22 ter promotie van het bevorderen van zonne-energie in Afrika, werden de Marokkaanse inspanningen gebruikt als een voorbeeld van hoe Sub-Sahara Afrika kan profiteren van de hoogste zonnebestraling tarieven in de wereld, ook al maakt zonne-energie slechts ongeveer 0,5% van de energie productie in het gebied.

Het evenement markeerde de inspanningen van de Wereldbank en 'International Finance Corporations' om $16 miljard in te zamelen voor projectien gericht zijn op zonne-energie, waterkracht en geothermische energie in het hele continent.

Volgens Mouline zal deze overgang onvermijdelijk zijn: "We schakelen om, over de hele wereld. Vorig jaar werd voor het eerst meer geld geïnvesteerd in schone energie dan in fossiele brandstoffen. Kijk naar hoeveel nieuwe banen hernieuwbare energie, energieopslag en elektrische mobiliteit hebben gecreëerd."

Marokko's windpark in Tarfaya, die 850MW produceert, heeft een nieuwe industrie gecreëerd in het land, 70 procent van de onderdelen voor de turbines worden lokaal vervaardigd.

"Stroom maken is maar een onderdeel van een grotere strategie."

Water beveiliging
Als een land dat bestaat uit 78 procent woestijn of droge zones, volgens schattingen van de FAO, wordt Marokko geconfronteerd met speciale uitdagingen in de strijd tegen de klimaatverandering.

"Bij de 'Earth Summit' in Rio in 1992 was Marokko één van de eerste landen die het akkoord over biodiversiteit, woestijnvorming en klimaatverandering ratificeerde", zei Abdeladim Lhafi, Hoge Commissaris voor Water en Bosbouw en de strijd tegen woestijnvorming van Marokko. "Voor 1992 en beginnend in de jaren 60 was er sterk beleid betreffende water en Marokko heeft nu ongeveer 140 dammen met een totale opslagcapaciteit van 18 miljard kubieke meter, wat cruciaal is voor een land dat zwaar is getroffen door droogte". 

Als gevolg van de toegenomen vraag, demografische veranderingen en toerisme, ervaren sommige gebieden van het land nu waterschaarste: "Maar we hebben veel vooruitgang geboekt in het gebruik van water, vooral in de landbouw die 85 procent van onze voorraad absorbeert. Dat is waarom we op zoek zijn naar nieuwe technologieën voor onze 1,2 miljoen hectare geïrrigeerde gebieden, om onze voedselzekerheid te behouden", zei Lhafi.

"We hebben veel gedaan, maar we hebben nog veel te doen in de komende jaren."


Bron: CNN

© Redactie 2016
marokko
klimaatverandering
leider
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?