Mauritanie verklaart diplomatieke oorlog tegen Marokko en Senegal

marokko
25
15 dec '16
Plannen voor een gaspijpleiding tussen Nigeria en Marokko vormde de welbekende druppel voor Mauritanië.

Ambitieuze plannen van zowel de Marokkaanse als de Senegalese overheid om de binnenlandse inkomsten te vermeerderen zijn in het verkeerde keelgat geschoten bij de overheid in Mauritanië. Er zou naar verluidt zelfs sprake zijn van een diplomatieke oorlog, ingezet door Mauritanië. Volgens het Marokkaanse medium Assabah zijn de spanningen in de grensregio's tussen de landen om te snijden.

Mauritanië ziet meer en meer dat door ingestelde investeringen en projecten van beide landen de eigen markt en de eigen inkomsten in gevaar komen. Op het gebied van de visserij zet Senegal, ten koste van Mauritanië, net iets teveel om. Ook zou men niet meer tevreden zijn met het overeengekomen bedrag in een uit 1974 daterend verdrag tussen de landen betreffende de visserij. Mauritanië voelt zich enorm tekort gedaan en uit dit dan ook via verschillende diplomatieke kanalen. 

Wat betreft Marokko is men het niet eens met de plannen voor een gaspijpleiding die van Nigeria tot aan het koninkrijk loopt. In Mauritanië lijkt het beleid dus een verrassende wending aan te nemen. Het wachten is op de reacties van respectievelijk Marokko en Senegal. 

© Redactie 2016
marokko
mauritanie
senegal
oorlog
diplomatiek
inkomsten
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?