VN-resolutie aangenomen voor inzage terreurdossiers van o.a. Marokko

marokko
0
17 dec '16
Meer en meer samenwerking, dat is het hoofddoel van deze resolutie.

Onlangs werd er unaniem in de VN Veiligheidsraad gestemd voor een resolutie over het openbaar maken van dossiers van terreurverdachten. De 15 leden van de Veiligheidsraad stemden er maandag mee in om de internationale samenwerking op die manier te versterken. Met deze resolutie tracht men gevoelige en voor veiligheidsdiensten zeer bruikbare informatie over terreurverdachten makkelijker onder elkaar te verspreiden. Dit zou dan zijn vruchten afwerpen in de strijd tegen terrorisme. 

Aangezien Marokko één van de landen is met het hoogste aantal uitgereisde strijders (in totaal 1.622) en het naast Syrië de meest aantrekkelijke plek voor terroristen is om zich te verschansen, heeft deze resolutie heel erg veel invloed in hoe men met terrorisme omgaat in het land. Volgens het Marokkaanse medium Akhbar Al Yaoum geldt Marokko al als één van de weinige landen die succesvol en effectief tegen extremisme en terrorisme optreedt. 

Het is dan ook nog even afwachten in hoe verre en in welke vorm deze resolutie gestalte zal gaan aannemen. Duidelijk is wel dat de rol van Europol cruciaal is in deze.  

© Redactie 2016
marokko
vn
veiligheidsraad
terrorisme
samenwerking
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?