5000 migranten verdronken in Middellandse Zee

buitenland
0
24 dec '16
Dit jaar zijn al 5000 migranten verdronken in de Middellandse Zee, een recordaantal volgens de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM). In heel 2015 waren er iets minder dan 3800 doden.

Donderdag kwamen ongeveer honderd mensen, voornamelijk West-Afrikanen, om toen twee overvolle opblaasboten omsloegen in de Straat van Sicilië tussen Libië en Italië, meldden de IOM en de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR. "Door deze twee incidenten steeg het totale aantal doden dit jaar boven de 5000", zei een IOM-woordvoerder.

De UNHCR schreef de "verontrustende toename" van het aantal doden toe aan een combinatie van factoren: slecht weer, de afnemende kwaliteit van de boten waar mensensmokkelaars gebruik van maken en de tactieken die ze gebruiken om te voorkomen dat ze worden ontdekt. Ook zetten ze grote aantallen mensen tegelijk op boten, waardoor het moeilijker wordt om ze te redden als het misgaat.

Volgens de IOM kwamen dit jaar tot donderdag 22 december 358.403 migranten en vluchtelingen over zee in Europa aan. De meeste kwamen in Griekenland en Italië aan land.

© ANP 2016
migranten
verdronken
middellandse zee
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi