Opmerkelijk: 'Renard gebruikt Ziyech-kwestie om breuk met Marokkaanse bond te forceren' (video)

marokko
19
25 dec '16
De reden voor het niet selecteren van Hakim Ziyech lijkt duidelijk te worden.

Het hield de Marokkaanse voetballiefhebber en degenen die het volgen in Nederland al geruime tijd bezig: het niet opnemen van Hakim Ziyech in Marokko's selectie voor de Afrika Cup. Keuzeheer Hervé Renard gaf als reden voor deze beslissing het hebben van een luxeprobleem. Op de nummer tien positie zouden de inmiddels geblesseerde Younes Belhanda van OGC Nice en Al Jazira's Mbark Boussoufa beter gedijen door hun ervaring die Ziyech in veel mindere mate zou hebben. 

Op de dag van de bekendmaking van de selectie, het moment wat overigens flink vertraagd was, werd ook duidelijk dat Belhanda de komende zes weken uit de roulatie is vanwege een teenbreuk. Desondanks zag Renard niet de mogelijkheid, om welke reden dan ook, om Ziyech alsnog aan zijn lijstje voor de Afrika Cup toe te voegen. Echter is er, naar de Marokkaanse sportjournalist Mohammed Maghdoudi, veel meer aan de hand en is het niet oproepen van Ziyech maar 'part of the story'.

Tegenover Chouf TV geeft Maghdoudi aan dat Renard de Ziyech-kaart heeft getrokken enkel en alleen om een breuk te forceren met de Marokkaanse voetbalbond. Hij stelde de bondsvoorzitter, Faouzi Lekjaa, voor de keus om tussen hem of Ziyech te kiezen. Gezien de bekendmaking van de selectie ruim twee dagen vertraagd werd duidt dit volgens Maghdoudi helemaal op het feit dat Lekjaa Renard op andere gedachten wilde brengen. 

Verder geeft hij aan dat er wel degelijk een verstoorde verstandhouding bestaat tussen Ziyech en de bondscoach. Tijdens Marokko's laatste interlands (WK-Kwalificatiewedstrijd tegen Ivoorkust en oefenduel tegen Togo) riep Renard Ziyech naar zich toe. Hij zou hem hebben medegedeeld dat hij zich afzonderde van het groepsproces. Ziyech zei daarop dat hij naar Marokko is gekomen om voor zijn land te strijden en niet om de clown uit te hangen binnen de groep. 

Het lijkt erop en zo wordt het verhaal van Maghdoudi ook door 11'Lions Marokko Profs bevestigd middels betrouwbare bronnen, dat Renard zich wil ontdoen van zijn bondscoachschap bij Marokko. Met twee Afrika Cup titels op rij zou het er naast grijpen deze editie een behoorlijk smet op het CV van de Fransman vormen. Menig analist en kenner voorspelt een niet al te hoge prestatie voor de Leeuwen van de Atlas in Gabon, zelfs over het overleven van de groepsfase wordt getwist. 

Hieronder het volledige interview van Chouf TV:

 

Voor de kortere versie met Nederlandse ondertiteling verwijzen we u door naar de Facebookpagina van 11'Lions Marokko Profs. 

© Redactie 2016
marokko
hervé renard
hakim ziyech
afrika cup
frmf
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?