Minder Marokkaanse strijders in Daesh gebieden

marokko
1
26 dec '16
Het aantal Marokkaanse strijders actief in het Midden-Oosten staat nu op 870, met 500 doden en 200 die terug naar huis keerden.

Het aantal Marokkaanse strijders die gevechten in de gelederen van Daesh is sterk verminderd. Volgens de laatste officiële statistieken vechten 871 Marokkaanse burgers nog steeds binnen de terroristische organisatie in Syrië en Irak. Dit komt overeen met 55% van het totale aantal Marokkanen die in 2012 Marokko verlieten om zich bij Daesh aan te sluiten. Deze cijfers werden zaterdag bekend gemaakt door Abdelhak El Khayam, directeur van het BCIJ (Centraal Bureau voor gerechtelijk onderzoek), zo meldt het dagblad Akhbar Al Yaoum in zijn editie van vandaag.

Volgens de krant kan de duidelijke daling van het aantal Marokkanen binnen Daesh verklaard worden door twee factoren. De eerste heeft betrekking op de terugkeer van ongeveer 206 individuen naar Marokko. De tweede factor is de dood van 553 strijders. Maar het moet worden opgemerkt dat het aantal Marokkanen die zich aansluiten bij Daesh steeds minder en minder worden. Het afgelopen jaar hebben slechts drie individuen geprobeerd om zich bij Daesh aan te sluiten. Libië was de bestemming van twee van deze Marokkanen, die uiteindelijk gearresteerd werden, terwijl de derde terug wilde naar Syrië.

Volgens informatie van Akhbar Al Yaoum keerden 135 strijders terug naar Marokko tussen 2013 en 2014 en 71 anderen tussen 2015 en 2016. De politie onderzocht 30 Marokkaanse strijders na hun terugkeer naar Marokko. Deze mensen werden gevangen gezet voor een periode van één tot twee jaar.   De krant zegt dat veel Marokkanen die zijn teruggekeerd naar Marokkaanse grondgebied vrouwen en kinderen zijn.    De BCIJ zegt dat zij, sinds de oprichting van BCIJ in 2015, erin geslaagd zijn om 40 terroristische cellen te ontmantelen en 548 personen te arresteren. Opgemerkt moet worden dat, sinds 2002, de Marokkaanse autoriteiten 167 terroristische cellen hebben ontmanteld, waarvan 46 waren gekoppeld aan Daesh.

© Redactie 2016
marokko
daesh
minder
bcij
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?