Marokkaanse veiligheidsdienst BCIJ voorkomt 341 aanslagen over de afgelopen 14 jaar

marokko
23
26 dec '16
Cijfers bevestigen het doortastende optreden van de Marokkaanse veiligheidsdiensten.

Tegenover het Marokkaanse persbureau MAP onthult het hoofd van de veiligheid- en inlichtingendienst BCIJ, Abdelhak El Khiyame, de verrichtingen sinds 2002. BCIJ bestaat zelf pas sinds 2015, maar zij hebben ook de eerdere cijfers van de Marokkaanse veiligheidsdiensten meegenomen. In die 14 jaar wist men 341 aanslagen te voorkomen. Hierbij werden 167 terreurcellen ontmantelt waarvan 46 die zich associëren met Daesh of daar nauwe banden mee hebben. 

De dienst die al meerdere malen met succes daders van terreuraanslagen in o.a. Europa mede heeft kunnen opsporen wist in de tijdspanne van 2002 tot nu 2963 verdachten aan te houden en voor de rechter te slepen. Van deze groep waren 277 individuen al bekend bij justitie.

El Khiyame vervolgt zijn verhaal met de actualiteit. In de strijd tegen Daesh en haar strijders weet het hoofd van de BCIJ te melden dat 553 individuen de dood hebben gevonden gedurende hun strijd voor meerdere, niet alleen Daesh, terreurorganisaties.

De BCIJ heeft momenteel vooral haar handen vol aan Daesh en hun sympathisanten. Zij ontmantelde ook enkele cellen in verschillende steden die alleen vrouwelijke aanhangers had. El Khiyame geeft aan dat men in het Marokkaanse onderwijssysteem meer zou moeten doen om vooral jongeren zich te leren weren tegen ronselaars die hen willen beïnvloeden.

Daesh vormt een waar hoofdpijndossier voor de BCIJ. De cellen die nu bestaan zijn zo lastig te vinden dat de dienst hiervoor veel van haar capaciteit moet inzetten

© Redactie 2016
marokko
bcij
voorkomen
aanslagen
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi