Chabat verontschuldigt zich formeel voor uitspraken over Mauritanië

marokko
2
29 dec '16
De secretaris-generaal van de Istiqlal partij, Hamid Chabat, heeft een formele verontschuldiging aangeboden aan Mauritanië en het volk voor zijn recente uitspraak omtrent het Mauritaanse grondgebied.

De formele verontschuldiging werd vandaag gepubliceerd in Al Alam, de officiële krant van de Istiqlal partij, en luidt "Het was nodig om onze verontschuldigingen aan te bieden aan de Mauritaanse bevolking voor het misverstand als gevolg van de verklaringen van de secretaris-generaal van de Istiqlal partij".

De secretaris-generaal en de leiders van de partij hebben excuses aangeboden aan de Mauritaanse president, de regering en het volk en herhaalde dat de verklaring van de secretaris-generaal van de partij "slechts over één specifieke historische context" ging, meldt Moroccoworldnews.

"De positie van de Istiqlal betreffende Mauritanië is precies zoals wat was bevestigd door Zijne Majesteit tijdens zijn laatste telefoongesprek met de Mauritaanse president Mohamed Abdel Aziz".

De "toelichting", gepubliceerd namens de Istiqlal partij, meldt dat de "buitengewoon broederlijke relatie tussen de Marokkaanse en Mauritaanse bevolking elke turbulentie kan overleven".

Chabat veroorzaakte controverse door te beweren dat Mauritanië deel uit maakt van het Marokkaanse grondgebied, en dat "de Marokkaanse grenzen zich uitstrekken van Ceuta in het noorden tot de Senegal-rivier in het zuiden".

Het Marokkaanse ministerie van Buitenlandse Zaken gaf maandagavond een verklaring uit waarin de uitspraak van Chabat afgewezen werd, zeggende dat het "relaties ondermijnt met een broederlijk naburig land en een onwetendheid toont van de Marokkaanse diplomatieke banden, gelegd door de Koning, die pleiten voor goed nabuurschap, solidariteit en samenwerking met de natie van Mauritanië".

Op dinsdag hield Koning Mohammed VI een telefonische vergadering met de Mauritaanse president Mohamed Abdelaziz Oueld waarbij hij besloot om het hoofd van de regering, Abdelilah Benkirane, naar Mauritanië te sturen voor een ontmoeting met de Mauritaanse president in Naoukchot.© Redactie 2016
marokko
istiqlal
chabat
mauritanie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi