Turkse media: Aanslagpleger vocht in Syrië voor Daesh

buitenland
0
3 jan '17
De vermeende dader van de aanslag in Istanbul tijdens de jaarwisseling vocht in de gelederen van Daesh in Syrië, meldt Turkse media vandaag.

Volgens verzamelde informatie van de onderzoekers is de vermeende dader Turkije binnengekomen via Syrië, waar hij streed voor Daesh. Dit zou de reden zijn waardoor hij "een zeer goede beheersing van vuurwapens" heeft, meldt het dagblad Hürriyet.

Een columnist met connecties bij de overheid, Abdulkadir Selvi, schrijft in de krant dat de aanvaller getraind is om te strijden in stedelijke gebieden en "speciaal gekozen" was om de aanval tegen Reina, de club in Istanbul, uit te voeren.

De Turkse pers onthult details van de aanval die aangeven dat de aanvaller werd opgeleid in het gebruik van wapens. Volgens de kranten Hürriyet en Habertürk gebruikte hij dubbele laders om de tijd tussen het herladen te optimaliseren en schoot hij op de bovenlichamen van de slachtoffers.   De autoriteiten lieten beelden zien van de vermeende dader, genomen bij verschillende gelegenheden. Zo liet men hem onder andere zien bij de balie van een buitenlands wisselkantoor in Laleli, een conservatieve wijk van Istanbul, vermoedelijk enkele dagen voor de aanval.

Volgens Habertürk, zou de aanvaller in november al met zijn vrouw en twee kinderen naar Turkije zijn gekomen "om niet de aandacht te trekken". De vrouw van de vermeende dader zou onder de twaalf mensen zitten die momenteel in hechtenis zijn genomen in verband met het onderzoek, volgens de krant.   Abdulkadir Selvi geeft aan dat de vermeende dader van de aanval is geïdentificeerd door de autoriteiten, die tot dusver niet officieelzijn naam hebben bevestigd, noch hebben bevestigd dat hij gekoppeld is aan Daesh. Wel werd Kirgizië genoemd als een van de landen waar hij afkomstig uit zou kunnen zijn.

© Redactie 2017
istanbul
aanslag
daesh
syrie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?