Qatar Petroleum mag de komende twee jaar zoeken naar olie en gas in Marokko

marokko
3
9 jan '17
De Marokkaanse overheid staat Qatar Petroleum twee jaar langer toe te zoeken naar olie.

Volgens het Marokkaanse nieuwsmedium HESPRESS heeft de Marokkaanse overheid haar samenwerking met oliegigant Qatar Petroleum met twee jaar verlengd. Het staat het Qatarese concern dus voor twee jaar lang extra vrij om te zoeken naar olie en gas. Vooral het zuiden van Marokko, binnenlands en overzee, wordt aangedaan. Het te onderzoeken gebied heeft een omvang van zo'n 29.200 vierkante kilometer en bevindt zich op nog geen 200 kilometer afstand van Agadir. 

De Marokkaanse overheid had eerder alleen een overeenkomst gesloten met een ander olieconcern, genaamd Chevron. Na onderhandelingen tussen beide concerns is men overeengekomen dat Qatar Petroleum 30% aandeel heeft in de winsten terwijl Chevron haar eerdere afgesproken 40% houdt. Taak van Qatar Petroleum is voorlopig om toezicht te houden op de boringen, dit in overeenstemming met verantwoordelijken binnen de Marokkaanse overheid. 

Naast het Qaterese Qatar Petroleum en het Amerikaanse Chevron is er vanzelfsprekend ook een Marokkaanse partij die zich bezigt met het zoeken naar olie en gas. Dit is ONHYM (Moroccan National Hydrocarbons and  Mines Office), zij krijgen 25% van de inkomsten. 

© Redactie 2017
marokko
qatar petroleum
olie
gas
overheid
licentie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?