Historisch centrum voor nationaal verzet en onafhankelijkheid geopend in Rabat

marokko
3
12 jan '17
Het centrum moet alle offers die er voor Marokko gebracht zijn eren.

Gisteren werd in het bijzijn van onder andere de premier van Marokko, Abdelilah Benkirane, het historisch centrum voor verzet en onafhankelijkheid geopend in de hoofdstad Rabat. Bij de opening waren enkele ex-politici aanwezig en tevens de woordvoerder van het Koninklijk huis. Buiten het feit dat alle documenten behorende bij deze historische gebeurtenissen goed bewaard waren in archieven, bestond er een dergelijk centrum nog niet in het land. 

Benkirane benadrukte dan ook hoe cruciaal het is dat we dit deel van de Marokkaanse geschiedenis moeten etaleren. Tegenover het Marokkaanse persbureau MAP zei hij hier het volgende over: "Dit centrum zal twee functies vervullen: ten eerste het eren van de slachtoffers die er zijn gevallen, de mensen die voor de onafhankelijkheid en vrijheid van Marokko hebben gevochten. De tweede functie is dat er vanuit historisch oogpunt één plek moet zijn waar we dergelijke documenten, archieven et cetera beschikbaar kunnen stellen aan de burger. Ik roep bij deze dan ook iedereen op om dit deel van de geschiedenis te bestuderen".

Om de verzameling van het centrum helemaal compleet te maken heeft men besloten uit verschillende landen documenten en gegevens terug te halen naar Marokko. Dit zal in drie stappen gaan: In de eerste stap zal men zich hard gaan maken voor gegevens uit respectievelijk Frankrijk, Rusland en Spanje. Daarna zal men Turkije gaan aandoen en tenslotte zal er contact worden gelegd met archieven in achtereenvolgens Groot-Brittannië, België, Nederland, Portugal en Duitsland onder andere.   

De zaken die te bewonderen zijn in het centrum zijn afkomstig uit 1886 tot 1956. 

© Redactie 2017
marokko
rabat
verzet
onafhankelijkheid
museum
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi