Lagere uitkering Marokkaanse Nederlanders in Marokko besproken in tweede kamer

marokko
166
19 jan '17
Vandaag werd in de tweede kamer gesproken over de aanpassing van het socialezekerheidsverdrag tussen Nederland en Marokko.

De website van de tweede kamer meldt het volgende:

Een Kamermeerderheid steunt de aanpassing van het socialezekerheidsverdrag tussen Nederland en Marokko. Daarmee worden de uitkeringen aan in Marokko wonende Marokkaanse Nederlanders verlaagd.

Moeten Marokkaanse Nederlanders in Marokko wel even hoge uitkeringen krijgen als uitkeringsgerechtigden in Nederland? Minister Asscher (Sociale Zaken) en de Kamer dreigden begin 2016 met het opzeggen van het uitkeringsverdrag met Marokko als dat zo blijft.

Nederland en Marokko hebben het socialezekerheidsverdrag tussen beide landen in juni 2016 gewijzigd. De belangrijkste punten van dit akkoord zijn:

aanpassing van de hoogte van uitkeringen aan het prijspeil in het land waar de uitkeringsontvanger woont (woonlandbeginsel) stopzetting van de export van kinderbijslag en kindgebonden budget per 2021

Asscher vraagt de Kamer om in te stemmen met de wijziging van het verdrag, die geldt voor nieuwe gevallen.

Schut (VVD) noemt de met Marokko overeengekomen aanpassing goed voor het rechtvaardigheidsgevoel van velen. Ook Yücel (PvdA) is blij met de "eerlijke en rechtvaardige wijziging", met "mooie overgangstermijnen" voor de nieuwe uitkeringsgerechtigden. Het is duidelijk waar iedereen aan toe is en dat geeft rust, vindt ze. Ook De Graaf (PVV) steunt het wetsvoorstel.

Door het woonlandbeginsel worden rechten die in Nederland zijn opgebouwd, minder waard in het buitenland. Dat is voor Ulenbelt (SP) een groot bezwaar tegen aanpassing van het uitkeringsverdrag. Öztürk (GrKÖ) betitelt de voorgestelde wijzigingen als "symbolische pestmaatregelen": Marokkaanse Nederlanders die Nederland hebben helpen wederopbouwen, worden nu "gepakt".

Asscher betoogt dat de goede betrekkingen tussen Nederland en Marokko ondanks "stevige onderhandelingen" in stand zijn gebleven. Er is rekening gehouden met de belangen van beide landen. Zo blijft controle op fraude in Marokko mogelijk, wat volgens hem goed is voor het draagvlak voor uitkeringen in het buitenland.

Van Weyenberg (D66) vindt dat Marokko onvoldoende meewerkt aan de terugkeer van uitgeprocedeerde asielzoekers. Maar Asscher wil dat onderwerp niet koppelen aan het uitkeringsverdrag. Nederland zal volgens hem blijven werken aan verbetering van terugkeer naar Marokko.

De Kamer stemt op 24 januari over het wetsvoorstel en de ingediende motie.

Bron

© Redactie 2017
marokko
nederland
socialezekerheidsverdrag
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?