Marokko's moskeeën voegen zich bij de strijd tegen klimaatverandering

marokko
1
19 jan '17
Marokko is begonnen met de aanpassing van 600 van haar moskeeën met hernieuwbare energie door over te schakelen naar een efficiënte LED-verlichting, fotovoltaïsche elektriciteit en zonnestroom waterverwarmers.

Het oorspronkelijke plan zal worden afgerond in het begin van 2019, met de rest van moskeeën in het land volgend, 15.000 in totaal.

Het doel van het project is om moskeeën te gebruiken als een startpunt om het bewustzijn over schone energie te verhogen bij het publiek.

"Moskeeën zijn niet een grote verbruiker van elektriciteit: er is enige verlichting en er is wat water verwarming. Wat wij willen doen is mensen informeren", vertelde Said Mouline, directeur van het Nationaal Agentschap voor de ontwikkeling van hernieuwbare energie en energie-efficiëntie, aan CNN.

"Energie-efficiëntie is niet alleen een zaak van de technologie, het is ook een kwestie van gedrag". Mouline hoopt dat met de hulp van imams en docenten in de moskeeën, de mensen toe zullen passen wat ze hebben geleerd om hun energierekening thuis te verminderen.

"Het grootste probleem voor hernieuwbare energiebronnen is de initiële investering en alleen rijke mensen kunnen deze veroorloven. Om minder welvarende mensen te helpen met de financiering van deze omschakeling, bieden wij 10 miljoen spaarlampen aan huishoudens en laten wij deze in termijnen betalen via de elektriciteitsrekening, die tegelijkertijd wordt verminderd vanwege de meer efficiënte lampen".

Het plan is ontwikkeld in 2014 uit een samenwerking tussen Marokkaanse instellingen en GIZ, een Duits bedrijf dat gespecialiseerd is in internationale ontwikkeling.

"In 2011 integreerde Marokko duurzame ontwikkeling in de grondwet rond drie pijlers: de bescherming van het milieu, economisch beleid, en rekening houdend met de klimaatverandering als een structurele bedreiging voor Marokko", vertelde Hakima El Haite, Minister van Energie, Mijnbouw, Water en Milieu van Marokko, aan CNN.

Eén van de doelstellingen van de regering is om alle overheidsgebouwen te voorzien van hernieuwbare energie in 2030.

"De 'groene' moskeeën zijn het perfecte voorbeeld van wat we doen met al onze instellingen. We zijn begonnen met de moskeeën, want, net zoals kerken of andere religieuze instellingen, kunnen zij een zeer belangrijke rol spelen op het gebied van het onderwijs".

Marokko heeft zwaar aangestuurd naar duurzame ontwikkeling sinds het veranderen van de grondwet en wordt nu beschouwd als een voorbeeld in de strijd tegen de klimaatverandering.

El Haite gelooft dat religie ook nieuwe manieren kan bieden om gesprekken daarover uit te breiden.

"In de wereld verklaren 85 procent van de mensen toe te behoren tot een geloof, wat betekent dat 85 procent van de bevolking een kans heeft om te horen over deze wereldwijde transformatie middels het bijwonen van diensten, wat een geweldig hulpmiddel is om het bewustzijn over klimaatverandering te vergroten".

Bron: CNN

© Redactie 2017
marokko
moskeeen
klimaatverandering
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?