'Zero Mika'-wetgeving brengt al 2,7 miljoen dirham aan boetes in staatskas

marokko
4
22 jan '17
Maar de strijd is nog lang niet gestreden.

Sinds juli ongeveer is de 'Zero Mika'-wetgeving van kracht in Marokko. Het maakt deel uit van de milieumaatregelen die onder andere zijn genomen tijdens het COP22-klimaatcongres in Marrakech. In de praktijk betekent het dat het ministerie van Handel, Industrie en Investeringen erop toeziet dat er geen enkele productie of import plaats vindt van voor het milieu schadelijke plastic tassen. Deze werden voorheen veel gebruikt in de detailhandel, de bekende zwarte plastic zak in het Marokkaanse straatbeeld. Sinds de invoering van deze wet wordt streng toegezien op de naleving ervan. 

Bekend is nu, bij monde van de minister van het betrokken departement Hafid Alami, dat er sinds juli voor maar liefst 2,7 miljoen dirham aan boetes is opgelegd. Dit bedrag komt voort uit het monitoren van 1536 fabrikanten en heeft geleid tot ruim 1000 rechtszaken. Verder is er 135 ton aan illegaal geproduceerde plastic tassen in beslag genomen. Om het voor de consument toch mogelijk te maken zijn/haar boodschappen et cetera te kunnen dragen zijn er in de afgelopen maanden zo'n 28 producenten van papieren tassen bijgekomen. De productiecapaciteit van de hele sector samen reikt nu tot zo'n 4,6 miljard tassen op jaarbasis. 

Met de inbeslagnames is Marokko zowel Frankrijk als Spanje voorbijgegaan in de strijd tegen de illegale productie van vervuilende plastic tassen. 

© Redactie 2017
marokko
zero mika
plastic zakken
wetgeving
boetes
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?