'Man met hoedje’ aangeklaagd in Frankrijk

buitenland
2
30 jan '17
Terreurverdachte Mohamed Abrini is maandag in Frankrijk officieel aangeklaagd voor betrokkenheid bij de aanslagen van november 2015 in Parijs.

België leverde de 'man met het hoedje’ daarvoor voor een dag uit aan de Fransen, meldde het federaal parket maandag.

De 32-jarige Abrini was vorig jaar betrokken bij de aanslag op het vliegveld in Brussel. Hij zit vast in België, maar Frankrijk wil hem berechten voor lidmaatschap van een terreurorganisatie en de terroristische moorden in de Franse hoofdstad. De onderzoeksrechter in Parijs heeft hem geen vragen gesteld, zo melden Abrini’s advocaten.

De 'man met het hoedje’ verliet de Brusselse luchthaven vorig jaar maart zonder dat hij zijn explosieven tot ontploffing bracht, en werd ruim twee weken na de aanslagen opgepakt in Brussel.

Vervolging België

Een rechtbank in de Belgische hoofdstad oordeelde in augustus dat Frankrijk Abrini mag berechten, maar dat hij zijn straf in België moet uitzitten als hij wordt veroordeeld. Hoe het staat met Abrini’s vervolging in België, is nog onduidelijk.

Bij de aanslagen in Brussel kwamen inclusief de drie zelfmoordterroristen 35 mensen om. De aanslagen in Parijs eisten 132 levens.

Heb je hulp nodig?
113 Zelfmoordpreventie
Bel 113
24/7 bereikbaar (www.113.nl)
© ANP 2017
terreurverdachte
frankrijk
brussel
parijs
aanslag
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi