Rechter schort inreisverbod VS tijdelijk op, gedupeerden mogen weer boarden

buitenland
19
4 feb '17
Een Amerikaanse federale rechter in Seattle heeft vrijdag (lokale tijd) het inreisverbod voor moslims tijdelijk opgeschort.

Het gerechtelijke bevel betekent een grote uitdaging voor president Donald Trump, die vorige week een presidentieel decreet ondertekende dat de inwoners van zeven moslimlanden de toegang tot de VS ontzegt.

De inreisbeperking voor de VS kan volgens de rechter direct worden opgeheven. De zaak was aangespannen door de staat Washington en kreeg later bijval van Minnesota. De rechter in Seattle maakte duidelijk dat de staten het recht hebben dit soort federale maatregelen aan te vechten.

De weg voor Democratische aanklagers om de Amerikaanse regering ook in andere zaken voor het gerecht te slepen lijkt daarmee open te liggen. "Niemand staat boven de wet, zelfs de president niet", zei Bob Ferguson, aanklager voor de staat Washington.

Naar verwachting zal de Amerikaanse regering beroep aantekenen tegen de uitspraak.

Boarden De Amerikaanse douane heeft luchtvaartmaatschappijen vrijdag (lokale tijd) verteld dat zij de gedupeerden van het door president Donald Trump ingestelde inreisverbod weer aan boord mogen nemen. Dat maakte een medewerker van een Amerikaanse luchtvaartmaatschappij bekend. De mededeling kwam enkele uren nadat een federale rechter in Seattle het inreisverbod tijdelijk had opgeschort. 

© ANP 2017
trump
inreisverbod
moslimban
boarden
rechter
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi