Algerije weigert samenwerking met Marokkaanse inlichtingendienst

marokko
5
7 feb '17
'Algerije weigert samenwerking met Marokkaanse inlichtingendienst', aldus Abdelhak El Khiyame, hoofd van het Centraal Bureau voor de gerechtelijke onderzoeken (BCIJ).

In een interview met AlYaoum 24, zei El Khiyame dat "de Marokkaanse hand is altijd uitgestoken voor samenwerking tussen de inlichtingendiensten, maar Algerije wil niet mee werken aan de coördinatie hiervan". Hij voegde daaraan toe dat Marokko besprekingen met Algerije heeft geïnitieerd over meer samenwerking tussen de twee landen bij tal van gelegenheden, maar Algerije heeft elke keer geweigerd.

Wanneer ondervraagd over de voordelen voor Marokko van het verstrekken van andere landen met inlichtingen, merkte El Khiyame op "Marokko heeft niets te verliezen bij het helpen van andere landen om potentiële terreuraanslagen te voorkomen die kunnen leiden tot het doden van onschuldigen".

"Het terroristische gevaar bedreigt de hele wereld, en allen moeten een helpende hand bieden om het te bestrijden. Wij werken samen met alle landen, met inbegrip van de landen die Marokko beschouwt als hun vijand", voegde El Khiyame toe. Hij vervolgde "Marokko heeft belangrijke informatie van de inlichtingendiensten vertrekt aan de Verenigde Staten van Amerika, Frankrijk, Italië, Denemarken, Spanje en een groep van Arabische en Afrikaanse landen".

Eerder deze maand, na de ontmanteling van een terroristische Daesh cel in het bezit van wapens in de stad El Jadida, zei El Khiyame dat de gevonden wapens "Marokko zijn ingevoerd via Algerije, maar dat de levering werd gecoördineerd vanuit een Daesh vestiging in Libië".

El Khiyame verklaarde in december 2016, dat zijn bureau 341 terreur aanslagen had weten te dwarsbomen in de afgelopen 14 jaar. Hij merkte op dat de BCIJ (en de gespecialiseerde teams die onder andere bureaus vielen voor de oprichting van BCIJ) sinds 2002 maar liefst 167 cellen heeft ontmanteld, waarvan er 46 behoren tot Daesh. Er werden 2.963 vermoedelijke terroristen, van wie er reeds 277 in het strafregister stonden, gearresteerd en doorverwezen naar de rechtbanken.

© Redactie 2017
marokko
algerije
bcij
inlichtingendienst
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?