Canadese student atleet met Marokkaanse roots toegang geweigerd tot VS

buitenland
22
11 feb '17
Een student en atleet uit Quebec zegt dat hij niet zeker weet waarom hem de toegang werd geweigerd tot de Verenigde Staten na een vijf uur durend verhoor, waarin hij werd ondervraagd over religie en zijn Marokkaanse roots.

Yassine Aber, een student en atleet aan de Universiteit van Sherbrooke, zei dat hij donderdag op weg was naar een weekend wedstrijd in Boston toen hij in de problemen kwam bij de grens van Quebec-Vermont.

Aber, 19 jaar, zei dat de Amerikaanse autoriteiten wilde weten of hij een moskee bezocht en hoe vaak hij op bezoek gaat naar Marokko.

"Ze vroegen me zeer specifieke vragen zoals, ga ik naar de moskee of niet, naar welke moskee ga ik, en een aantal specifieke vragen over mensen die ik wel of niet nou kennen", vertelde hij in een telefonisch interview aan The Canadian Press. "Ze waren heel precies met de vragen, zeer doelgericht."


Aber zei dat ook zijn vingerafdrukken werden afgenomen, hij werd gefotografeerd en hem werd gevraagd zijn telefoon en wachtwoorden over te dragen voor de duur van het verhoor, waarna hem werd verteld dat hij niet zou worden toegelaten.

Hij zei dat hem een document werd gegeven waarin staat dat hij niet beschikte over een geldig paspoort of visum die nodig zijn om het land binnen te komen.


Grensbeambten vertelde hem ook "het binnenkomen van de Verenigde Staten is een privilege en geen recht," zei hij.

Aber, die is geboren en getogen in Sherbrooke, zegt dat zijn Canadese paspoort geldig is en niet vervalt tot 2026. Zijn ouders verhuisden vanuit Marokko naar Canada en wonen daar al 25 jaar.

Hij zei dat hij niet kon verklaren waarom hij de enige van de groep van 20 studenten was die terug werd gestuurd, omdat hij vele malen eerder naar de Verenigde Staten reisde zonder incidenten.

"Alle andere keren, zij het voor wedstrijden, trainingskampen of familie vakantie, werden we niet gestopt en konden we zo doorreizen zoals elke andere Canadese burgers," zei hij.

De student zei dat het universitaire personeel hem helpt bij het vinden van een oplossing waarmee hij hopelijk in de toekomst in staat is om te reizen.

Aber's incident komt na een eerder incident met een vrouw uit de regio van Montreal, die zei dat zij en een neef vorige week zaterdag de toegang werden geweigerd tot de Verenigde Staten.

Fadwa Alaoui, die is geboren in Marokko en al 20 jaar in Canada woont, zei dat de vragen die haar werden gesteld zich bijna uitsluitend focusten op haar religie (Islam), hoewel de autoriteiten ook wilde weten wat ze dacht over de Amerikaanse president Donald Trump.

Gisteren drong een parlementslid er bij minister-president Justin Trudeau op aan om het incident van Aber te bespreken met Trump. De twee leiders hebben maandag hun eerste ontmoeting.

"Onze premier moet met Donald Trump spreken wanneer zij elkaar ontmoeten en zeggen dat een Canadees, geboren in Canada, die toevallig een ander geloof heeft, een Islamitisch geloof, geen visum nodig heeft om de Verenigde Staten binnen te treden," vertelde Murray Rankin aan verslaggevers in Ottawa.

"Er is niet een regel voor moslims en een regel voor andere Canadezen. Het is schokkend, en de overheid moet beginnen met het nemen van maatregelen. "

Bron: TorontoSun

© Redactie 2017
vs
trump
moslimban
canada
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi