Weekdier's voorouder ontdekt in Marokko

marokko
4
12 feb '17
Door de ontdekking van 480 miljoen jaar oude fossielen ten noorden van Zagora, is één van de gemeenschappelijke voorouders van weekdieren getraceerd, volgens een studie op 6 februari gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature.

De ontdekking van fossielen in de Fezouata formatie in het zuidoosten van Marokko heeft het mogelijk gemaakt voor paleontologen om de stamboom van weekdier soorten te traceren, met name die van mariene weekdieren die nog steeds worden gevonden in de oceanen rond de wereld.

Levende weekdieren variëren van 50.000 tot maximaal 120.000 soorten, van slakken tot inktvissen en oesters. De verscheidenheid van soorten maakte het moeilijk voor wetenschappers om de oudste voorouder van de groep te detecteren.

Eerdere studies over de oorsprong van de species hebben gesuggereerd dat de oudste weekdieren ongeveer 535 miljoen jaar geleden zijn geëvolueerd. Eerdere studies hebben ook geschat dat de eerste weekdieren geen schelp hadden, maar de recente ontdekking van de fossielen in Marokko duiden erop dat de oudste soorten van die groep wel degelijk een geharde structuur hadden, gemaakt van calciumcarbonaat, die diende als schelp.

Dit is niet de eerste keer dat onderzoekers paleontologische schatten in Marokko hebben ontdekt. In het begin van januari kondigde een team van Spaanse wetenschappers de ontdekking in Fezouata aan van een nieuwe soort van trilobieten , een soort mariene insect dat bijna 500 miljoen jaar geleden bestond.

© Redactie 2017
marokko
fezouata
fossielen
weekdier
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?