'Partijprogramma's in strijd met rechtsstaat'

algemeen
19
14 feb 14:06
In bijna de helft van de verkiezingsprogramma’s staan voorstellen die lijnrecht ingaan tegen de huidige grondwet en de rechtsstaat.
Deze Nederlandse politieke partijen komen met voorstellen die bijvoorbeeld inbreuk maken op de rechtszekerheid, op fundamentele mensenrechten of op de toegang tot een onafhankelijke rechter.

In het verkiezingsprogramma van de PVV staan de meeste voorstellen die in strijd zijn met internationale verdragen, afbreuk doen aan de rechtsstaat of botsen met de huidige Nederlandse regels. Dat concludeert een commissie van hoogleraren die in opdracht van de Nederlandse orde van advocaten (NOvA) dertien partijprogramma’s heeft doorgelicht op hun gevolgen voor de rechtsstaat. Nagenoeg alle verkiezingsprogramma’s bevatten volgens de hoogleraren één of meer maatregelen die de rechtsstaat kunnen verzwakken en vijf van de dertien stelt maatregelen voor die in strijd zijn met de democratie en rechtsstaat.

Het CDA stelt bijvoorbeeld voor om buitenlandse financiering van moskeeën te verbieden, VNL heeft het plan om criminelen met een dubbele nationaliteit te denaturaliseren. De PVV wil geen immigranten uit Islamitische landen meer toelaten en de VVD bepleit om Nederlanders die zich aansluiten bij een terroristische organisatie eventueel stateloos te maken. Deze voorstellen zijn in strijd met geldende mensenrechten of openlijk discriminerend ten opzichte van bepaalde groepen burgers, meldt de commissie.

Vorige verkiezingen
De NOvA bekeek ook de politieke programma’s van de vorige verkiezingen, vier jaar geleden en concludeert dat er nu "beduidend meer’’ voorstellen in staan die in strijd zijn met de huidige rechten en vrijheden. Vier jaar geleden gold dat namelijk voor twee van de tien onderzochte programma's, nu zijn dat er dus vijf van de dertien.

Op 15 maart zijn de verkiezingen, achtentwintig partijen doen daaraan mee. De commissie van de NOvA heeft de programma’s bestudeerd van de dertien partijen die in december 2016 met twee of meer zetels in de Tweede Kamer zaten.
© ANP 2017
verkiezingsprogramma's
grondwet
rechtsstaat
mensenrechten
nova
hoogleraren
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
wk voor clubs
amsterdam
eredivisie
al quds
doden
erdogan
al jazira
moskeeën
onderzoek
mbark boussoufa
casablanca
atlasleeuwen
mohammed vi
tanger
hervé renard
marrakech
rabat
spanje
daesh
wk 2018
politie
turkije
aanslag
agadir