8 Tips voor je sollicitatiegesprek

algemeen
3
19 feb '17
Een baan vinden is niet altijd even makkelijk en zeker als je elke keer wordt afgewezen doet dit je zelfvertrouwen geen goed.

Hieronder een aantal tips voor je sollicitatiegesprek, dit kan allicht net dat beetje extra zijn waardoor je wél die baan krijgt:

1. Kleding
Geschikte kleding is belangrijk, maar de vraag is dan vaak wat is geschikt? Geschikt betekent niet dat je strak in het pak of met een duur mantelpakje op gesprek hoeft te gaan, het is wel belangrijk dat jij je er fijn in voelt en dat dit past bij de cultuur van het bedrijf. Elk bedrijf heeft tegenwoordig wel een website die je kunt bekijken van tevoren, doe dit ook! Zo krijg je namelijk een idee van wat voor soort bedrijf het is. Ook de accessoires zijn belangrijk, zorg dat je nette schoenen aan hebt, geen sokken met stripfiguren en een nette riem of leuke sieraden. Vergeet ook  je persoonlijke verzorging niet, je haar netjes (of hoofddoek) en fris ruiken zijn net zo belangrijk. Let wel op dat je niet té veel make-up en parfum op doet, dit leidt namelijk af van het gesprek.  

2. Informeer jezelf goed van te voren
Zoals bij tip 1 aangegeven kun je tegenwoordig op internet altijd wel informatie vinden over het bedrijf waar jij graag wilt werken. Zorg dat je goed weet wat voor soort bedrijf het is, wat hun visie is en neem de tijd om de website even op je gemak door te nemen.  Het is geen goede binnenkomer als je niks tot weinig weet van het bedrijf en/of over de functie waar je op solliciteert. Soms weet je al met wie je het gesprek gaat hebben, bekijk eens op bijvoorbeeld Linkedin of je informatie over die persoon kunt vinden, allicht vind je er raakvlakken die tijdens het gesprek terug kunnen komen. 

3. Zorg dat je op tijd bent
In Nederland betekent dit vaak 10 minuten van tevoren. Dit laat zien dat je niet alleen hun tijd belangrijk vind, maar ook je eigen tijd voor het gesprek. De meeste sollicitatiegesprekken zijn strak ingepland en die tijd wil je optimaal benutten. 

4. Referenties
Als je van tevoren referenties hebt opgegeven kan dit terugkomen tijdens je gesprek. Het is belangrijk dat je niet negatief praat over je oude werkgever en collega’s. Als je op een nare manier bent weggegaan kun je dit zeker wel noemen (ga niet teveel in op details), maar benoem daarna ook de positieve dingen die je er hebt geleerd. 

5. Neem je tijd
Gedrevenheid en passie is goed, maar je mag ook best af en toe even de tijd nemen om over een antwoord na te denken. Een stilte is niet altijd verkeerd. 

6. Sterke eigenschappen en verbeterpunten
Een vraag die bijna standaard terug komt is wat je sterke punten zijn, maar ook je minder sterke, je verbeterpunten. Denk hier van tevoren al over na. Het is vaak moeilijk dit van jezelf te zeggen en tijdens het gesprek heb je niet heel lang de tijd om daar over na te denken. Doe dit dus van te voren en als je er echt niet uit komt kun je dit allicht nog eens aan je oude werkgever of collega’s vragen. Je verbeterpunten noemen is geen teken van zwakte, maar laat juist zien dat je je er bewust van bent en eraan wilt werken, dit wordt gewaardeerd door een werkgever. Bedenk ook wat jijzelf wilt doen om deze verbeterpunten verder te ontwikkelen en wat het bedrijf daarin voor jou kan betekenen. 

7. Salaris
Tijdens het eerste gesprek is het niet de bedoeling dat jij al direct vraagt naar het salaris, maar diegene met wie jij het gesprek voert doet dit soms wel. Denk daarom vast goed na over welke salaris jij verwacht. Er zijn op internet verschillende sites te vinden waar je kan bekijken wat een gemiddeld salaris is (bijvoorbeeld via http://www.loonwijzer.nl/home/salaris/salarischeck ), gebaseerd op jouw leeftijd, diploma en werkervaring.  

8. Telefoon uit

Tot slot, zet je telefoon uit of geheel op stil. Het is niet netjes als tijdens het gesprek ineens je mobieltje af gaat of er een piepje klikt door een nieuwe facebookmelding. Dit leidt het gesprek af en wordt als onprofessioneel gezien.

© Redactie 2017
sollicitatie
tips
werk
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?