Historische groei voor export Marokkaanse handgemaakte producte

economie
0
24 feb '17
De export van Marokkaanse handgemaakte producten is het afgelopen jaar met 30,6% gestegen.
De grote stijging heeft met name te maken met de toename in de schoenensector, die de stijging van de export heeft zien verdriedubbelen. Naast de schoenensector heeft ook de kledingsector een stijging van 68% laten zien en ook de handgemaakte traditionele producten (o.a. koppen, vazen en schalen) zijn met 66% gestegen. 

Met name in de Europese landen is de afzet gegroeid. Ambachtelijke producten kenden een stijging van  65% in België, 26% in Spanje en 7,2% in Groot-Brittannië. De afzet op de Japanse markt kende een stijging van maar liefst 80%. De Amerikaanse markt kende een stijging van 58,5% een totaal aandeel van 28%. De export naar Afrikaanse landen liet een stijging zien van 7,3%, aldus het Ministerie van Export.

Op nationaal niveau markeerde de export van handgemaakte producten in de steden Oujda en Nador een sterke stijging in januari 2017, de verkoop was hier drie keer groter dan die van een jaar eerder. Casablanca volgde met 48%, Fez met 16% en Rabat met een toename van 6,3%.

In termen van aandelen in exportomzet kwalificeren Casablanca en Marrakech zich als de belangrijkste exporterende centra (72%) voor Marokkaanse handwerk. Casablanca is gepositioneerd om de toekomstige hoofdstad van het land te worden betreffende de export van handgemaakte producten, meldt Moroccoworldnews.
marokko
export
handgemaakt
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
migranten
spoorwegongeval
genoa cfc
syrië
algerije
vn
moord
vrouwen
ayoub el kaabi
rs berkane
atlasleeuwen
casablanca
mohammed vi
tanger
wk 2018
hervé renard
marrakech
rabat
spanje
daesh
politie
frmf
agadir
amsterdam