Marokko gaat de strijd aan met cybercrime

marokko
1
25 feb '17
Door de stijging van 'sextortion' en elektronische misdaden heeft het Directoraat-Generaal Nationale Veiligheid (DGSN) vijf centra tegen cybercrime opgezet.

Terwijl Marokko eerder slechts één brigade had die gespecialiseerd is in cybercrime, heeft de DGSN haar inspanningen verhoogd om e-criminaliteit tegen te gaan door het toevoegen van vijf speciale centra in Marokko, te weten in Rabat, Marrakech, Fez, Casablanca en Guelmim.

De DGSN, onder leiding van Abdellatif Hammouchi, heeft onlangs meerdere klachten ontvangen over 'sextortion' en laster op het internet en diefstal van creditcards. Er werd gemeld dat criminelen zich vooral richten op slachtoffers uit Marokko en in het buitenland door het gebruik van valse vrouwelijke profielen om ambtenaren en mensen van verschillende leeftijden in de val te lokken.

Volgens Al Massae opereren daders van dergelijke cybercriminaliteit vaak op Facebook en andere sociale media sites. Dit doen zij door middel van frauduleuze werkaanbiedingen en verkoopadvertenties, waarbij slachtoffers betalingen moeten verrichten en creditcard informatie moeten verstrekken.

Bij 'sextortion' gaat het om een vorm van seksuele manipulatie of chantage waarin fraudeurs geld afpersen van hun slachtoffers in ruil voor het niet online delen van hun expliciete foto's, naaktfoto's en video's.

In oktober 2016 bleek uit een Britse studie dat 30% van alle gevallen van 'sextortion' in de wereld afkomstig zijn uit Marokko, in het bijzonder uit de stad Oued Zem, die werd bestempeld als de "hoofdstad van sextortion".

© Redactie 2017
marokko
dgsn
cybercrime
sextortion
oued zem
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?