Marokko begint met onmiddellijke terugtrekking uit regio Guerguerat

marokko
4
27 feb '17
Marokko heeft besloten om zich onmiddellijk terug te trekken uit de regio Guerguerat, volgens een verklaring uitgegeven door het Marokkaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

"Het Koninkrijk Marokko heeft met belangstelling kennis genomen van de verklaring op zaterdag 25 februari 2017, door de woordvoerder van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, over de gespannen situatie in de regio Guerguerat in de Marokkaanse Sahara, zei het ministerie van Buitenlandse Zaken in de verklaring.

De beslissing werd genomen nadat de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Antonio Guterres, zaterdag een verklaring uitgaf waarin hij er bij zowel Marokko als Algerije's gesteunde Polisario erop aandringt om "maximale terughoudendheid uit te oefenen en alle nodige maatregelen te nemen om te voorkomen dat de spanningen escaleren".

In navolging van de bezorgdheid die koning Mohammed VI uitte tijdens zijn telefoongesprek met Guterres op vrijdag, onderstreepte de VN-chef dat het regelmatige commerciële verkeer niet mag worden belemmerd en dat er geen maatregelen moeten worden genomen die een wijziging van de status quo van de bufferzone kan vormen .

Hij drong er daarom sterk op aan dat "de partijen zo snel mogelijk alle gewapende elementen onvoorwaardelijk uit de bufferzone terugtrekken, om een gunstig klimaat te creëren voor een hervatting van de dialoog in het kader van het politieke proces onder leiding van de Verenigde Naties."

Onmiddellijk nadat de verklaring van de VN-chef openbaar werd gemaakt beval Koning Mohammed VI de terugtrekking van de Marokkaanse veiligheidstroepen uit de regio.

"Marokko neemt nota van de aanbevelingen en beoordelingen van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, die in overeenstemming zijn met het internationaal recht," meldde de verklaring van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

"In deze context, en op hoge instructies van Zijne Majesteit de Koning om het verzoek van de secretaris-generaal van de VN toe te passen en te respecteren, zal het Koninkrijk Marokko vanaf vandaag beginnen met haar eenzijdige en onmiddellijke terugtrekking uit de regio".

"Het Koninkrijk Marokko hoopt dat de verklaring van de secretaris-generaal van de VN het mogelijk zal maken om terug te keren naar de situatie die eerder gangbaar was in de regio, blijft de status intact en daarmee de wapenstilstand gehandhaafd, en wordt de regionale stabiliteit versterkt", voegde de verklaring toe.

© Redactie 2017
marokko
guerguerat
vn
polisario
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?