Getuigenis vrachtwagenchauffeur over provocaties bij grensovergang Guerguerat (video)

marokko
1
27 feb '17
In een video gefilmd op de Guerguerat grensovergang getuigt een Marokkaanse bestuurder van de onaanvaardbare intimidatie van de Polisario om te proberen te voorkomen dat hij de weg tussen het zuiden van Marokko en het noorden van Mauritanië overstak.

Sinds medio augustus 2016 zijn de spanningen weer opgelopen in die regio, waar sinds 12 oktober 1991 een staakt-het-vuren-overeenkomst is.

Deze getuigenis is dat van een Marokkaanse vrachtwagenchauffeur die enkele dagen geleden "onderschept" werd door het separatistische front, halverwege tussen de Marokkaanse grenspost Guerguerat en de grenspost in het noorden van Mauritanië. De separatisten dreigden om hem te "liquideren" als hij niet de kaart van Marokko zou verwijderen die aan de zijkant van zijn vrachtwagen staat.

De Marokkaanse chauffeur weigerde hieraan te voldoen en keerde terug om zijn beklag te doen bij de Marokkaanse veiligheidsdiensten gestationeerd in Guerguerat. Met de grootst mogelijke terughoudendheid hebben de Marokkaanse veiligheidstroepen niet gereageerd op deze provocatie en hebben zij de klacht enkel opgenomen. 

Het ministerie van Buitenlandse Zaken kondigde gisteren aan dat zij de veiligheidstroepen in de regio hebben teruggetrokken, op aandringen van de secretaris-generaal van de Verenigde Natie en Koning Mohammed VI, zie eerdere nieuwsbericht.

Youtube link 

© Redactie 2017
marokko
guerguerat
spanningen
polisario
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?